Vil gi kommune-ansatte 365 egenmeldingsdager

Ett regjeringsutvalg foreslår å gi kommuneansatte rett til å selv bestemme om de er syke.

FRI EGENMELDING: Mandal kommune har innført fri egenmelding 365 dager i året for sine ansatte, og har redusert sykefraværet. Kokk Inger May Wigemyr (t.h) og de andre på kjøkkenet ved Mandal sykehjem er fornøyd med prøveordningen i kommunen.
Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
FRI EGENMELDING: Mandal kommune har innført fri egenmelding 365 dager i året for sine ansatte, og har redusert sykefraværet. Kokk Inger May Wigemyr (t.h) og de andre på kjøkkenet ved Mandal sykehjem er fornøyd med prøveordningen i kommunen. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedeskVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snart kan flere kommunalt ansatte få 365 egenmeldingsdager. I praksis betyr det at ansatte kan sykemelde seg selv hele året.

Det er et regjeringsoppnevnt utvalg ledet av Kolbjørn Almlid som foreslår dette. I første gang foreslår de å forsøke ordningen i inntil tolv kommuner. Almlid-utvalget leverte utredningen «Arbeid for helse» rett før jul.

Tillitsprosjektet - Dette er en modell som er under utprøvning i Mandal og har en del lovende trekk ved seg. Derfor ønsker vi å prøve den ut i en større skala, sier Almlid.

Dagbladet har tidligere skrevet om «Tillitsprosjektet» i Mandal, hvor kommunen ga alle ansatte full frihet til egenmelding. Resultatet ble at sykefraværet gikk ned. I 2003 var fraværet på 9,5 prosent. Etter at de innførte ordningen gikk sykefraværet ned.

- Mange fryktet at fraværet kom til øke, men det var det motsatte som skjedde. De fleste ønsker å jobbe og jeg tror ofte arbeidstakere selv vet best om de kan jobbe eller ikke. Samtidig krever ordningen at arbeidsgiverne også må vise større engasjement, sier prosjektleder for «Tillitsprosjektet», Siren Vetnes Johannessen, som forteller at Mandal kommune skal søke om å få fortsette ordningen.

Flere får tillit Nå ønsker altså Almlid-utvalget at flere skal få tilliten. Helse- og omsorgsdepartementet opplyser til Dagbladet at de nå har utredningen til behandling, og at den eventuelt vil bli lagt ut på høring på nyåret.

VIL FORTSETTE ORDNINGEN: - Mange fryktet at fraværet kom til øke, men det var det motsatte som skjedde. De fleste ønsker å jobbe og jeg tror ofte arbeidstakere selv vet best om de kan jobbe eller ikke. Samtidig krever ordningen at arbeidsgiverne også må vise større engasjement, sier prosjektleder for «Tillitsprosjektet», Siren Vetnes Johannessen, som forteller at Mandal kommune skal søke om å få fortsette ordningen.
VIL FORTSETTE ORDNINGEN: - Mange fryktet at fraværet kom til øke, men det var det motsatte som skjedde. De fleste ønsker å jobbe og jeg tror ofte arbeidstakere selv vet best om de kan jobbe eller ikke. Samtidig krever ordningen at arbeidsgiverne også må vise større engasjement, sier prosjektleder for «Tillitsprosjektet», Siren Vetnes Johannessen, som forteller at Mandal kommune skal søke om å få fortsette ordningen. Vis mer

Utvalget foreslår at Arbeids- og inkluderingsdepartementet skal administrere ordningen.

- Dere frykter ikke at ordningen misbrukes?

- Nei. Vi tror den enkelte arbeidstaker har mer kunnskap om sin egen situasjon enn legene, og det er derfor bra hvis de selv også kan få anledning til å avgjøre om de må være sykemeldte, sier Almlid, som samtidig understreker at det er for tidlig å si om ordningen bør innføres på et nasjonalt plan.

- Nå er det viktigste å prøve ut ordningen flere steder enn i Mandal, slik at vi kan se om ordningen fungerer eller ikke, sier Almlid.

Men allerede nå er det klart at flere kommuner kommer til å søke om å bli en del av ordningen. Mandag kunne Kommunal Rapport melde at Sund kommune i Hordaland har søkt om å bli en del av ordningen i løpet av året.

VIL PRØVE UT ORDNING: - Dette er en modell som er under utprøvning i Mandal og har en del lovende trekk ved seg. Derfor ønsker vi å prøve den ut i en større skala, sier Kolbjørn Almlid. Foto: SCANPIX
VIL PRØVE UT ORDNING: - Dette er en modell som er under utprøvning i Mandal og har en del lovende trekk ved seg. Derfor ønsker vi å prøve den ut i en større skala, sier Kolbjørn Almlid. Foto: SCANPIX Vis mer