Vil gi kommune-ansatte 365 egenmeldingsdager

Ett regjeringsutvalg foreslår å gi kommuneansatte rett til å selv bestemme om de er syke.

FRI EGENMELDING: Mandal kommune har innført fri egenmelding 365 dager i året for sine ansatte, og har redusert sykefraværet. Kokk Inger May Wigemyr (t.h) og de andre på kjøkkenet ved Mandal sykehjem er fornøyd med prøveordningen i kommunen.
Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
FRI EGENMELDING: Mandal kommune har innført fri egenmelding 365 dager i året for sine ansatte, og har redusert sykefraværet. Kokk Inger May Wigemyr (t.h) og de andre på kjøkkenet ved Mandal sykehjem er fornøyd med prøveordningen i kommunen. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Snart kan flere kommunalt ansatte få 365 egenmeldingsdager. I praksis betyr det at ansatte kan sykemelde seg selv hele året.

Det er et regjeringsoppnevnt utvalg ledet av Kolbjørn Almlid som foreslår dette. I første gang foreslår de å forsøke ordningen i inntil tolv kommuner. Almlid-utvalget leverte utredningen «Arbeid for helse» rett før jul.

Tillitsprosjektet - Dette er en modell som er under utprøvning i Mandal og har en del lovende trekk ved seg. Derfor ønsker vi å prøve den ut i en større skala, sier Almlid.

Dagbladet har tidligere skrevet om «Tillitsprosjektet» i Mandal, hvor kommunen ga alle ansatte full frihet til egenmelding. Resultatet ble at sykefraværet gikk ned. I 2003 var fraværet på 9,5 prosent. Etter at de innførte ordningen gikk sykefraværet ned.

- Mange fryktet at fraværet kom til øke, men det var det motsatte som skjedde. De fleste ønsker å jobbe og jeg tror ofte arbeidstakere selv vet best om de kan jobbe eller ikke. Samtidig krever ordningen at arbeidsgiverne også må vise større engasjement, sier prosjektleder for «Tillitsprosjektet», Siren Vetnes Johannessen, som forteller at Mandal kommune skal søke om å få fortsette ordningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer