Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gi lærerstudenter 50.000 kroner

Erna Solberg med skolegulrot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har en enorm utfordring knyttet til rekruttering av lærere. Derfor vil vi gi dem som velger lærerstudiene en økonomisk gulrot, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Partiet vil derfor ettergi ti prosent av studielånet til ferdig uteksaminerte allmennlærerstudenter. Det betyr 20.000 kroner, eller i praksis 50.000 kroner hvis du nedbetaler studielånet ditt over 20 år.

Firer for å komme inn

Solberg mener det er viktig at myndighetene gir et tydelig signal om at man vil ha flere av de gode studentene til å bli lærere.

- Dette blir som en symbolerklæring. Det vil være viktig for å få studenter til å søke lærerutdanningen, men også for å få dem som har startet, til å fullføre, sier Solberg.

Samtidig som at partiet vil lokke studenter med milde gaver, vil de også ha tøffere inntakskrav på utdanningen. Kristin Clemet innførte krav om at allmennlærerstudentene måtte ha karakteren tre i norsk og matte for å komme inn. Dette skal nå videre opp, mener Høyre.

- Vi vil heve kravet i norsk og matte til fire, sier Solberg.

Virker raskt

ÅPNER LOMMEBOKA: Høyre-leder Erna Solberg vil få flere studenter til å velge allmennlærerutdanningen ved å ettergi 50.000 kroner av studielånet deres når de har fullført studiet. Foto: Thomas Rasmus Skaug
ÅPNER LOMMEBOKA: Høyre-leder Erna Solberg vil få flere studenter til å velge allmennlærerutdanningen ved å ettergi 50.000 kroner av studielånet deres når de har fullført studiet. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Partiet tok opp forslaget om pengegaver til lærerstudentene i Stortinget tidligere i måneden, men ble nedstemt. Nå mener Solberg at regjeringen må komme med andre raske tiltak som kan bedre rekrutteringen til allmennlærerutdanningen.

- Det er mange tiltak som krever veldig lang tid å se resultatene av, men vi trenger noe som vil virke raskt. Dette kan regjeringen innføre allerede fra høsten av. Men de snakker mye, og gjør lite. Vi lover å innføre dette hvis vi kommer til makten, sier Solberg.

Utdanningsforbundet syns Høyres sjenerøse tilbud høres forlokkende ut.

- Det er et grep som absolutt kan brukes. Regjeringen kan ikke sitte og love bedre skoler og flere barnehager uten å få flere fagfolk, sier Utdanningsforbundets leder, Helga Hjetland.

Jobber på spreng

Hjetland forventer nå andre rekrutteringstiltak fra regjeringen.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) forstår at opposisjonen er utålmodig.

- Men dette er bare ett av mange noe tilfeldige utspill fra Høyre. Det er ikke så lenge siden vi bestemte oss for å lage en stortingsmelding om lærerrollen og lærerutdanningen, og vi jobber nå på spreng med den. Vi føler et ansvar for å se helheten, sier Aasland til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media