SKANDALEN: Pussy Riot gjør sitt stunt i Kristus Frelserens kirke i Moskva i februar. Nå vil bystyret i Wittenberg gi Luther-prisen til jentebandet. Foto: REUTERS
SKANDALEN: Pussy Riot gjør sitt stunt i Kristus Frelserens kirke i Moskva i februar. Nå vil bystyret i Wittenberg gi Luther-prisen til jentebandet. Foto: REUTERSVis mer

Vil gi Luther-pris til Pussy Riot

Hva ville Martin Luther ment om Pussy Riot?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet trenger seg på etter at et flertall i bystyret i byen Wittenberg vil gi Luther-prisen til den russiske opprørsgruppa som i februar gjorde sin opptreden i Kristus Frelserens kirke i Moskva. Der krevde de at den hellige jomfru skulle kaste Russlands president Vladimir Putin ut.

Dobbel blasfemi
«Hellige dritt, herrens dritt/
patriarken tror på Putin/
helvete, bedre å tro på gud»

Slik var noe av teksten jentene i Pussy Riot la ut på YouTube etter at de hadde filmet da de hoppet og danset i Russlands helligste rom. For det ble tre av jentene dømt til to års fengsel.

Det ble definitivt oppfattet som blasfemi da Martin Luther begynte sitt opprør mot den katolske kirken med å slå opp sine 95 teser på kirkedøra i Wittenberg i 1517. Mange mente også at Pussy Riots optreden i Kristus Frelserens kirke i Moskva var blasfemi, selv om det de tre jentene ble dømt for var å spre hat mellom religiøse grupper.

- Fortjener all ære
Forslaget om å gi Luther-prisen til Pussy Riot har skapt debatt. Lederen i utenrikskomiteen i den tyske forbundsdagen, SPDs Ruprecht Polenz, sier forslaget er absurd. Andre påpeker at Luther-prisen ikke bør gis som en oppmuntring til blasfemi.

Men ifølge Der Spiegel har flertallet i Wittenbergs bystyre også støtte fra faglig tungt hold. Historikeren Volkmar Joestel, som har skrevet flere bøker om Luther, påpeker at Pussy Riot protesterte mot sammenblandingen av religion, kirke og statsmakt på en måte som «fortjener all ære».

Forøvring ikke helt ulikt det Martin Luther gjorde da han for 400 år siden slo opp sine teser på kirkedøra i Wittenberg.

Prisen er for øvrig på 10 000 euro, og hvem som får den bestemmes av Wittenberg og 15 andre Luther-byer, som tar sin avgjørelse i november. Blant de 15 andre byene som avgjør hvem som skal få prisen, er Luthers fødeby Eisleden, og andre byer som Luther var knyttet til, som Erfurt, Heidelberg og Worms.

REFORMATOREN: Nartin Luther.
REFORMATOREN: Nartin Luther. Vis mer