Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slakter Rødt-politikk:

- Vil gi masseledighet

Bjørnar Moxnes står fast ved at Rødt skal slutte med oljeproduksjon i 2030, til tross for intern kritikk. Arbeiderpartiet mener Rødts politikk ville gitt masseledighet.

TO PROFILER: Bjørnar Moxnes og Mímir Kristjánsson krangler om oljepolitikken. Kristjánsson kaller den useriøs, men Moxnes neketer å snu.
TO PROFILER: Bjørnar Moxnes og Mímir Kristjánsson krangler om oljepolitikken. Kristjánsson kaller den useriøs, men Moxnes neketer å snu. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en friskusuttalelse. Jeg står på Rødts program, det gjelder fram til neste stortingsvalg.

Slik svarer Rødt-leder Bjørnar Moxnes på kritikken fra partifelle og ordførerkandidat i Stavanger, Mímir Kristjánsson.

Rødt har i sitt arbeidsprogram at Norge skal ha avsluttet 90 prosent av sin oljeproduksjon innen 2030, noe Kristjánsson er sterkt uenig i.

- Rødt har ambisjoner om å være et industriparti, et arbeiderparti, og et troverdig alternativ til Ap blant vanlige arbeidsfolk i Norge. Da går det ikke an å ha en useriøs industripolitikk. Det å legge ned oljeindustrien i 2030, det er useriøst, mente Stavanger-politikeren.

Johan Lavik, delegat fra Bergen, tok også opp dette på Rødts landsmøte på Alna i dag.

- Hvorfor sitter det så få fra oljeindustrien her? Er de fordi vi blir sett på som en fiende av olje, spurte han og tok til orde for at Rødt måtte endre sin politikk for industrien.

- Uenig

Moxnes sier til Dagbladet at han ikke er enig i dette.

- Jeg står inne for Rødts politikk, både på industri og klima og ser de tingene i sammenheng. Så jeg er uenig i det, sier han.

Rødt-lederen talte i dag til partiets landsmøte på Alna i Oslo.

- Rødt har en radikal miljøpolitikk. Det har vi aldri lagt skjul på. Det skal vi fortsatt ha. For vi må stanse de farlige klimaendringene, sa han der.

Vil bruke oljefondet

Han tok også til orde for å bruke av oljefondet for å investere i miljøvennlig industri med mål om å skape nye arbeidsplasser.

- Dette er en viktig forskjell på oss og Arbeiderpartiet. Vi vil ta hele verktøykassa i bruk. Olja er vår viktigste næring. Men vi innser at Norge må ut av oljealderen, og derfor har vi et særskilt ansvar for en industripolitikk som hindrer at arbeidsfolk omstilles til ledighet, sa Rødt-lederen, som ellers rettet det meste av sin kritikk mot Solberg-regjeringen.

KRITISK: Nestleder i Ap Bjørnar Skjæran Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Nestleder i Ap Bjørnar Skjæran Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Vil gi masseledighet

Arbeiderpartiets ferske nestleder Bjørnar Skjæran sier seg enig med Moxnes i behovet for en aktiv industripolitikk.

- Vi har en regjering og næringsminister som har næringsnøytralitet som sitt mantra. Men når Moxnes går videre til løsninger, skiller vi lag, sier han.

Skjæran mener en slik politikk vil være en krise for norsk økonomi.

- Han peker på tre grep i industripolitikken. Å si opp EØS, å avvikle olje og gass og å gå fatt på oljefondet. Det er ganse dramatisk. Legger en de tre oppå hverandre, ville det ført til massearbeidsledighet og det ville ført til tap av så mye penger at velferdssamfunnet ville blitt ført ut i press, mener han.

Han tror ikke dette er noe industriarbeiderne ønsker seg.

- Jeg vil se at dette blir varmt mottatt i industrien, før jeg tror på det. Der jeg beveger meg, blant vanlige folk, er det mange som er for en aktiv industripolitikk. Men ingen er for en revolusjonær nedstenging av norsk sokkel eller melde oss ut av EØS eller en uansvarlig økonomisk politikk.

- Normaliserer Rødt

Nestleder i Ap Bjørnar Skjæran fulgte talen til Bjørnar Moxnes i dag.

- Jeg hører en Moxnes som vil normalisere Rødt. De voldsomme utfallene mot Arbeiderpartiet er tonet ned. Jeg har aldri blitt krenket av det, men synes det er klokt. Ap har aldri ønsket en brodd mot Rødt, men de har tidligere dyrket denne. Det var greit at han tonet det ned, sier Ap-politikeren.

Søndag skal partiet etter alt å dømme også vedta et partiprogram, der det ikke lenger står at Ap-ledelsen bruker arbeiderklassen til egen nytte.

Samtidig mener Skjæran at han blir mer diffus når han da skal forklare hva Rødt står for.

- Rødt har et annet forhold til privat eierskap. De sier nærmest at de vil grunnlovsfeste at du eier platesamlingen din, men det gjelder ikke for milliardærer. Alt mellom platesamling og milliardærene definerer han ikke. Jeg hører bare en som ikke har lyst til å snakke om politikken sin her, som Erna Solberg, sier han.

- Nå som kritikken tones ned, hva har det å si for samarbeidet mellom Rødt og Ap?

- I noen kommuner samarbeider vi bra, i andre ikke. Der det har havarert har det vært når Rødt må prioritere.

- Hva med nasjonalt nivå?

- Vi får se over tid hva dette er.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!