Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gi mellom 10 og 45 millioner i bonus til banksjefene

Den britiske banken ble reddet av staten for 200 milliarder i oktober i fjor.

BONUS-BONAZA: Royal bank of Scotland planlegger gigantiske bonuser til sine sjefer. AFP PHOTO/Carl de Souza
BONUS-BONAZA: Royal bank of Scotland planlegger gigantiske bonuser til sine sjefer. AFP PHOTO/Carl de Souza Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Den statlig eide Royal Bank of Scotland (RBS) planlegger å dele ut rekordbonuser opptil fem millioner pund, det tilsvarer 45 millioner kroner, til topplederne i banken.

Gjennomsnittlig bonusutbetaling for de ansatte som banken planlegger å belønne, vil ligge på over to millioner kroner, avslører avisen The Times i dag.

De tyve toppledene som banken planlegger å belønne høyest, vil, hvis bonusutbetalingene blir gjennomført, få mellom 10 og 45 millioner kroner hver.

Høyre bonuser

De planlagte bonusene vil være høyere enn beløpene som ble utbetalt ved toppen av den finansielle boomen i 2007. De er dessuten 66 prosent høyre enn hva som ble utbetalt i fjor.

RBS sto i oktober i fjor overfor kollaps, og måtte få statlig hjelp for å overleve. Det britiske finansdepartementet, «the Treasury», sprøytet inn over 20 milliarder pund, 180 milliarder kroner, for å få banken på fote igjen.

Den britiske staten, og dermed skattebetalerne, eier nå 70 prosent av banken.

- Møter motgang

Et hvert forslag til store bonuser vil sette RBS på kollisjonskurs med regjeringsorganet UK Financial Investments.

De inspiserer og holder oversikt med skattebetalernes investeringer i banken, og det er de som må godkjenne bankens bonusutbetalinger.

The Times skriver at RBS planer om bonusutbetalingene er et tegn på at en bonuskultur igjen brer om seg - bare ett år etter at finanssystemet ble reddet fra kollaps.

- Heftig lobbyvirksomhet
Det er forventet at RBS vil bedrive heftig lobbyvirksomhet for å få tillatelse til å gjennomføre utbetalingene, ved å hevde at de ansatte på toppnivå får stadige tilbud fra rivaler om større betalinger.

Flere medarbeidere i bankens stab i Singapore forlot arbeidsplassen forrige uke i frykt for at de skulle motta mindre i bonuser enn hva som var forventet.

Banken har allerede fremprovosert sinne over en bonuspakke på nesten 10 millioner pund, omlag 90 millioner kroner, til konsernsjef Stephen Hester, som han vil tjene hvis han klarer å få banken på fote igjen. Hester har sagt i intervjuer at selv hans egne foreldre synes har får for store betalinger.

- Hold på pengene

Statssekretær i det britiske finansdepartementet, Paul Myners, har kontaktet styrene i alle banker i Storbritannia for å minne dem på at de bør bygge opp reserver istedenfor å dele ut verdiene til sjefer og ansatte.

Men ifølge the Times er Finansdepartementet forsiktige med å ta noen beslutninger som kan skade finanssektoren på et tidspunkt hvor banker fortsatt sliter med å bygge opp balansen.

Ingen av de britiske bankene vil ta den endelige beslutningen på hvor store bonuspakkene blir før ved årsskiftet. Amerikanske banker har allerede satt til side store summer for bonusutbetalinger.

I forrige uke avslørte JP Morgan Chase at de er villige til å utbetale over 150 millioner kroner til  lønn og bonuser for sine ansatte etter rekordoverskudd på 20 milliarder kroner de siste tre månende.

- Betalte bonuser
I mars i år betalte verdens største forsikringsselskap AIG over 165 millioner dollar i bonuser. Utbetalingene ble en voldsom skandale.

De drøyt 1125 millioner kronene gikk dengang til den samme avdelingen i AIG som var med på å bringe forsikringsgiganten på randen av konkurs.

AIG er den amerikanske finansinstitusjonen som har fått mest statlig krisehjelp, da de gikk med 4,7 milliarder kroner i tap hver dag siste kvartal i fjor.

FÅR MYE: Konsernsjef i Royal Bank of Scotland, Stephen Hester, har sagt i et intervju at selv hans egne foreldre mener han får for store utbetalinger. Nå vil banken, som sto overfor kollaps, gi ut store bonuser til sine toppsjefer. (Foto: REUTERS)
FÅR MYE: Konsernsjef i Royal Bank of Scotland, Stephen Hester, har sagt i et intervju at selv hans egne foreldre mener han får for store utbetalinger. Nå vil banken, som sto overfor kollaps, gi ut store bonuser til sine toppsjefer. (Foto: REUTERS) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling