Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gi menn bøter for å plystre etter kvinner på gata

«Kvinner ikke skal være redde for å ferdes utendørs».

LOV: Frankrike foreslår en lov som gjør det forbudt å plystre etter kvinner på gata. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
LOV: Frankrike foreslår en lov som gjør det forbudt å plystre etter kvinner på gata. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter hvert som emneknaggen og bevegelsen #metoo spredde seg over store deler av verden, vil stadig flere land og bedrifter bevise at de tar problematikken på alvor.

I Frankrike blir det i disse dager fremmet et lovforslag som skal komme nettopp denne trakasseringen av kvinner til livs.

- Kvinner skal ikke være redde

Likestillingsminister Marlene Schiappa har gått i bresjen for forslaget som gjør det forbudt for menn å trakassere kvinner på gata. Trakasseringen, som spenner seg fra å plystre etter en kvinne til å følge etter henne på t-banen, skal straffes med bøter på opptil 7500 norske kroner.

Ifølge The Independent har Frankrikes president Emanuel Macron uttalt at loven er for å forsikre at «kvinner ikke skal være redde for å ferdes utendørs».

Schiappa har tidligere fått spørsmål om hvor man skal trekke skillet mellom flørting og trakassering. På det svarte hun:

- Vi vet alle veldig godt når vi føler oss skremt, utrygg eller trakassert på gata.

- Poenget er at samfunnet må redefinere hva det vil akseptere og hva det ikke vil akseptere, sa Schiappa til den franske avisa La Croix.

Voldtekt eller overgrep

Både Macron og Schiappa har også kjempet for en lov som skal klassifisere all seksuell omgang mellom en voksen over 18 år og et barn under 15 år som voldtekt.

De ville at det skulle være implisitt at 15-åringen ikke samtykket til dette, men Frankrikes lovgivende forsamling ville bare godta loven dersom det ble lagt inn en klausul.

Denne sier at seksuell omgang mellom en person over 18 år og en under 15 år skal klassifiseres som voldtekt dersom personen under 15 år «ikke har anledning til å samtykke».

I slike saker vil det bli sett på som seksuelt overgrep, noe som har en strafferamme på inntil 10 år. Voldtekt av en person under 15 år kan straffes med 20 år i Frankrike.

I tillegg vil foreldelsesfristen for voldtektssaker bli forlenget fra 20 til 30 år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media