Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gi Nord-Norge til samene

Redaktør mener folk tvinges til å bo i Nord-Norge, og spør om ikke landsdelen bør legges ned.

SKAPER DEBATT: Majoran Vivekananthans blogginnlegg på aftenposten.no hvor har foreslår å legge ned Nord-Norge har skapt debatt. Vignettbilde.
SKAPER DEBATT: Majoran Vivekananthans blogginnlegg på aftenposten.no hvor har foreslår å legge ned Nord-Norge har skapt debatt. Vignettbilde. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et blogginnlegg på aftenposten.no forelsår Utrop-redaktør Majoran Vivekananthan å legge ned Nord-Norge og gi landsdelen til samene som han mener så gjerne vil ha den.

Innlegget til Vivekananthan har skapt stor debatt, og mye av kritikken går ut på teksten inneholder flere faktafeil og at Vivekananthan tydeligvis ikke vet nok om Nord-Norge til å mene det han mener. Mange lar seg tydelig provosere av det Vivekananthan skriver, mens andre kommenterer at det hele rett og slett er «komisk».

- Kritikken overrasker meg litt for jeg trodde det kom tydelig frem at jeg satte ting på spissen. Temaet er aktuelt, og reaksjonene tyder på at dette er et sensitivt tema som bør diskuteres, sier Vivekananthan til Dagbladet.

«Tvinges» til å bo i nord Vivekananthan, som er fast blogger hos Aftenposten, skriver videre at distriktpolitikk er særegent for Norge, og at en rekke tiltak skal «tvinge» folk til å bli i distriktene.

«Hvorfor «tvinger» Norge folk til å bo på steder de ikke vil? Tradisjonelt er Nord-Norge samenes territorium. Norge er jo bygget på territoriet til to folk. Samene ønsker å bo der, de ønsker den delen til seg selv», skriver han i blogginnlegget.

Han skriver at Samtinget kun fungerer som et symbol, og samene ikke har noen reel makt eller inflytelse. Vivekananthan har tidligere jobbet i Barne- ungdoms- og familiedirektoratet og Kulturdepartementet og har vært spaltist i Morgenbladet.

- Uviktige småfeil Debattleder i aftenposten.no, Erik Tornes, sier til itromsø.no at han har oppfordret Vivekananthan til å delta aktivt i debatten, og at han har informert ham om at det er flere faktafeil i teksten. Han påpeker allikevel at innlegget representerer Vivekananthans mening, og ikke er er noe Aftenposten står for.

Selv sier Vivekananthan at det er dumt at folk har hengt seg opp i småfeil.

- De små feilene er ikke det viktigste med dette innlegget. Jeg kunne vært mer spesifikk og skrevet for eksempel Finnmark i stedet for Nord-Norge, men det var ikke poenget, sier han.

Latterliggjør forslaget Willy Ørnebakk, leder på Sametinget ler godt av Vivekananthans uttalelser, og sier at han aldri i løpet av sine 14 år på Samtinget har vært med på å føre en debatt i den retningen.

- Jeg har heller aldri møtt noen i samiske politiske miljøer som ønsker å ta over Nord-Norge. Det bor samer i Norge, Sverige, Finland og Russland, og det kan være hensiktsmessig å samarbeide om ting som språket og læremidler. Noe samarbeid utenom det ser jeg på som nærmest utenkelig, sier Ørnebakk til Dagbladet.

- Nord-Norge kun en utgift «Nord-Norge har hatt fungerende fiskeindustri som har gitt oss i sør viktige ressurser før oljen ble oppdaget. I dag er det Rogaland som er oljefylket. I Nord-Norge er det reindrift som er livsgrunnlaget til mange», skriver Vivekananthan i blogginnlegget.

Han skriver videre at landsdelen tar penger fra skattebetalerne kun er en utgift for den norske stat. Han understreker til Dagbladet at dette er et blogginlegg og er skrevet med mye ironi og sarkasme.

- Politikerne vil at folk skal bo i distriktene, men fraflyttingen er stor. Samene har derimot en annen måte å leve på og ønsker å bo der. Jeg synes det er viktig å diskutere hva som kan gjøres for at de skal få mer rådighet over egne områder, sier han.

Kommentarfeltet er nå stengt på grunn av rasistiske kommentarer.

TVUNGET TIL Å BO I NORD: Utrop-redaktør Majoran Vivekananthan mener folk tvinges til å bo i nord å foreslår i et blogginnlegg på aftenposten.no å legge ned Nord-Norge og gi det til samene. Bilde fra Tromsø. Foto: Lars Grønseth / SCANPIX
TVUNGET TIL Å BO I NORD: Utrop-redaktør Majoran Vivekananthan mener folk tvinges til å bo i nord å foreslår i et blogginnlegg på aftenposten.no å legge ned Nord-Norge og gi det til samene. Bilde fra Tromsø. Foto: Lars Grønseth / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media