Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gi oljeofrene erstatning

Hundrevis av giftskadde oljearbeidere får nå uventet drahjelp fra Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Dagbladet har i en omfattende artikkelserie avdekket en opphopning av kreft og giftskader blant oljearbeidere i Nordsjøen. Stortingsrepresentant Åse Gunhild Woie Duesund (Krf) møtte nylig de tidligere Ekofisk-kollegene Jan-Erik Tandberg og Jan Terje Biktjørn. De giftskadde oljearbeidernes skjebne gikk virkelig inn på henne.


- Historiene deres gjorde et veldig inntrykk på meg. De fortalte usminket om konsekvensene av å bli eksponert for kjemikalier. Om døde kolleger og frykten for å få kreft. Om å leve med sår som væsker og lukter. De ba slett ikke om erstatning, men var opptatt av ikke å bli glemt, sier Woie Duesund til Dagbladet.no.

Nå ønsker Krf-representanten at det blir opprettet en egen erstatningsordning for oljeofrene.

- Penger kan ikke erstatte et ødelagt liv, men gjøre hverdagen noe lettere, sier hun.

Tre krav

Stortingsrepresentant Åse Gunhild Woie Duesund (Krf) er Arbeids- og sosialkomitéens saksordfører for HMS-meldingen offshore (Stortingsmelding nr. 12 red. anm.) som ble levert Stortinget tidligere i vår. I sine saksordførermerknader til HMS-meldingen forsøker hun nå å få komitéen til å enes om følgende krav:

•Regjeringen må utrede en egen erstatningsordning for de oljearbeiderne som har blitt skadet som en følge av kjemikalieeksponering.

•Regjeringen må utarbeide et system for langtidsoppfølging av utsatte arbeidstakergrupper i oljeindustrien, både kjemikalieeksponerte plattformarbeidere og dykkere.

FÅR DRAHJELP: Jan Terje Biktjørn (t.v), Harald Kristensen og Viggo Hortmann er blant de kjemikalieskadde oljearbeiderne som stortingspolitiker Åse Gunhild Woie Duesund (Krf) nå ønsker skal få erstatning. Foto: Jan L. Dahl
FÅR DRAHJELP: Jan Terje Biktjørn (t.v), Harald Kristensen og Viggo Hortmann er blant de kjemikalieskadde oljearbeiderne som stortingspolitiker Åse Gunhild Woie Duesund (Krf) nå ønsker skal få erstatning. Foto: Jan L. Dahl Vis mer

•Regjeringen må fremme forslag til et styrket rettsvern for varslerne. Folk må kunne melde om farlige forhold, uten å risikere oppsigelse.

- Det er viktig at vi på Stortinget legger press på i denne saken. En stor gruppe skadde er bortglemt. Mange familier er ødelagte. Jeg håper, med mitt initiativ, å sette i gang en ball som vil rulle videre. Jeg er spent på hva regjeringspartiene mener om dette, sier Åse Gunhild Woie Duesund.

- Gransking må komme

Woie Duesund synes ikke den foreløpige kartleggingen av kjemisk helsefare offshore, som ble igangsatt før jul i fjor, har gitt tilfredsstillende svar på hvorfor så mange er blitt syke.

- Man visste mye om helsefaren allerede på 80-tallet. Hvorfor ble ikke da mer gjort, undrer Krf-representanten som virkelig ønsker å komme til bunns i dette.

- En form for gransking av dette må komme. Det virker vanskelig for selskapene å erkjenne noe som helst. Nå når vi skal starte boring i nord er det viktig at vi har lært av det vi har hatt. Vi skal ikke utsette arbeiderne for skade, sier Woie Duesund.

Nå mener Woie Duesund at samfunnet må ta vare på de syke som har vært med på å skape det norske oljeeventyret.

- Vår lykke ble på et vis deres ulykke. Det er viktig at vi erkjenner et ansvar for det som har skjedd. Jeg synes også det er svært viktig at de skadde blir fulgt opp i ettertid. Det gjelder ikke bare plattformarbeiderne, men også nordsjødykkerne, sier Åse Gunhild Woie Duesund.

Vil gi oljeofrene erstatning

- Helt målløs

De giftskadde tar i mot drahjelpen fra Stortinget med stor glede.

- Jeg er helt målløs. At et slikt initiativ kommer er utrolig viktig. For oss er det essensielt at folk forstår hvilken situasjon vi er havnet i, sier Jan Terje Biktjørn.

- Vi er veldig takknemlige. For oss er dette livsviktig, sier Jan-Erik Tandberg.


Han savner en systematisk oppsporing av syke oljearbeidere.

- Det er veldig mange av oss.

Sterke symptomer

I november i fjor startet Dagbladet en omfattende artikkelserie om kjemisk helsefare offshore. Avisa avdekket en opphopning av kreft, giftskader og dødsfall blant oljearbeidere som har jobbet for ulike selskaper på ulike installasjoner i Nordsjøen.

Sykdomshistoriene deres har mange likhetstrekk, og de tidligere oljearbeiderne deler mange av følgende symptomer:

Tretthet, utmattethet, kvalme, kroppsdeler som dovner bort, smerter i muskler og ledd, prikking og koking i bein, verk i hofter og nyreregion, diaré, urinveisproblemer, kramper, hjertebank, oppblåst mage, lungeproblemer, hudreaksjoner, balanseproblemer, søvnproblemer, konsentrasjonsvansker, nedsatt hukommelse, mye hoste, slim i nese og hals og influensafølelse.

Symptomene øker kraftig ved fysisk aktivitet, og dagen etter er de ofte fullstendig utslåtte.

GIFTSKADD: Tidligere Ekofisk-arbeider Jan-Erik Tandberg tåler ikke lenger kjemikalieeksponering. Bildet er tatt etter oppussingsarbeid jula 2004.
BORING:</B> Bildet viser oljeboring på Ekofisk i 1995.
<B>HUDREAKSJON: Allerede i 1997 fikk Jan Terje Biktjørn hudproblemene godkjent som kjemikalierelatert yrkesskade.
<B>EKOFISK:</B> Bildet viser Ekofiskfeltet i Nordsjøen.
OPPRØRT: Krf-politiker Åse Gunhild Woie Duesund mener de skadde oljearbeiderne må få erstatning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling