Vil gi Oslo-folk flere og dyrere bøter

Høyre vil gjøre det dyrere å lage bråk i Oslo.

HARDERE:- Hvis konsekvensen av å lage bråk på byen blir større, tror jeg folk tenker seg mer om før de lager kvalm. De blir mer bevisste på sine handlinger, sier Høyre-politikeren Mubashar Kapur til Dagbladet.no.
HARDERE:- Hvis konsekvensen av å lage bråk på byen blir større, tror jeg folk tenker seg mer om før de lager kvalm. De blir mer bevisste på sine handlinger, sier Høyre-politikeren Mubashar Kapur til Dagbladet.no. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Hvis konsekvensen av å lage bråk på byen blir større, tror jeg folk tenker seg mer om før de lager kvalm. De blir mer bevisste på sine handlinger, sier Høyre-politikeren Mubashar Kapur til Dagbladet.no.

Sammen med Høyre-kollega Mertefe Bartinli foreslår han nå å heve satsene på bøtene for en rekke ordensforstyrrelser. En mengde forbrytelser vil i framtida koste 10 000 kroner hvis de to politikerne får det som de vil.

Det gjelder blant annet å motsette seg arrestasjon, som i dag «bare» koster 6000 kroner, å forvolde hærverk på eiendom, som nå «bare» koster mellom 4000 og 5000 kroner, og å forstyrre ro og orden, som i dag koster mellom 7000 og 9000 kroner.

- Godt forslag
Selv om forslaget ennå ikke er behandlet i Høyres partigruppe, er det ingen tvil om at partiet er positive til forslaget. Det bekrefter Bård Folke Fredriksen, leder for Oslo Høyres bystyregruppe.

- Dette er et godt forslag, og selv om vi ikke har vurdert nøyaktig hvor mye bøtene bør økes, er jeg enig i at de bør bli høyere, sier Fredriksen til Dagbladet.no.

- GODT FORSLAG: Det mener Bård Folke Fredriksen, leder for Oslo Høyres bystyregruppe.
FOTO: SCANPIX
- GODT FORSLAG: Det mener Bård Folke Fredriksen, leder for Oslo Høyres bystyregruppe. FOTO: SCANPIX Vis mer

- Må ta ansvar
Bartinli og Kapur mener det er på tide at den enkelte tar ansvar for sine egne handlinger, og at de som begår vold og hærverk i fylla, straffes mye strengere enn i dag.

- Vi ønsker hardere konsekvenser for de som ikke klarer å oppføre seg på byen. Vi foreslår derfor en markant økning i bøter og straffenivå. I dag er det få som blir tatt for slike forseelser, og de straffes for lavt til at de endrer atferd, sier Bartinli.

Grunnen til at Oslo Høyre ønsker å gjøre det vanskeligere for Oslo-folk å oppføre seg ufint på byen, er Ap's forslag om redusert skjenketid. Jan Bøhler, leder for Oslo Ap, har uttalt at han kan tenke seg en lovendring på Stortinget som påtvinger samtlige norske kommuner å stenge kranene kl. 02.00.

Les også: «Halvparten vil stenge kranene tidligere»

VIL BØTLEGGE OSLO-FOLK: Høyre-politikerne Mubashar Kapur (t.v.) og Mertefe Bartinli. Foto: HØYRE
VIL BØTLEGGE OSLO-FOLK: Høyre-politikerne Mubashar Kapur (t.v.) og Mertefe Bartinli. Foto: HØYRE Vis mer

- Det er ikke riktig når alle skal bli kollektivt straffet for det noen få gjør, sier Fredriken. Han vil heller utvide skjenketiden utenfor sentrum.

- I dag stenger det alle stedene utenfor sentrum halv ett. Dermed vil alle ned til sentrum samtidig, og det blir mer press og mer bråk, sier Fredriksen.

- Viktig sosialisering
- Du lurer kanskje på hvorfor to minoritetspolitikere som Kapur og meg er så opptatt av skjenketider, spør Bartinli Dagbladet.no.

- Jo da. Jeg gjør vel det.

SOSIALISERING: - Sosialisering er veldig viktig for oss som Oslo-borgere. Vi ønsker en god og livlig by. Derfor vil vi ikke ramme utelivet, sier Mertefe Bartinli. Foto: DAGBLADET
SOSIALISERING: - Sosialisering er veldig viktig for oss som Oslo-borgere. Vi ønsker en god og livlig by. Derfor vil vi ikke ramme utelivet, sier Mertefe Bartinli. Foto: DAGBLADET Vis mer

- Sosialisering er veldig viktig for oss som Oslo-borgere. Vi ønsker en god og livlig by. Derfor vil vi ikke ramme utelivet, sier Bartinli. Men for ham og Kapur er det ikke nok bare å heve prisen på bøtene - de vil også gi bøter oftere.

- Vi synes det er et paradoks hvis politiet har ressurser til å forfølge dem som kjøper sex, men ikke voldssaker under påvirkning av alkohol, sier Bartinli.

Kapur poengterer at den stadig skiftende skjenkepolitikken i hovedstaden skremmer seriøse aktører bort:

- I årevis har politikerne kommet med nytt regelverk for utelivsbransjen. Når forholdene for å åpne utesteder er så usikre og ustabile, vil det være færre seriøse folk som tør å satse på denne bransjen, sier Kapur.

Politiet i Oslo vil ikke kommentere forslaget før de får en formell henvendelse fra byrådet i Oslo.

- FOR MANGE REGLER: 
- I årevis har politikerne kommet med nytt regelverk for utelivsbransjen. Når forholdene for å åpne utesteder er så usikre og ustabile, vil det være færre seriøse folk som tør å satse på denne bransjen, sier Mubashar Kapur. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
- FOR MANGE REGLER: - I årevis har politikerne kommet med nytt regelverk for utelivsbransjen. Når forholdene for å åpne utesteder er så usikre og ustabile, vil det være færre seriøse folk som tør å satse på denne bransjen, sier Mubashar Kapur. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer