Vil gi pedofile sexdukker på resept

Kan fungere som ventil, mener psykologspesialist Pål Grøndahl.

TRIGGER ELLER VENTIL? Siden Kripos slo alarm for to år siden har politiet registrert innførsel av tilsammen 55 sexdukker som kan være ulovlige. Her beslaglegger tolloverinspektørene Nina Fossum og Birgitte Hansson en barnekropp av gummi i 2017. Foto: Tolletaten.
TRIGGER ELLER VENTIL? Siden Kripos slo alarm for to år siden har politiet registrert innførsel av tilsammen 55 sexdukker som kan være ulovlige. Her beslaglegger tolloverinspektørene Nina Fossum og Birgitte Hansson en barnekropp av gummi i 2017. Foto: Tolletaten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi vet ikke om seksualiserte dukker av barn trigger overgrep, eller om de kan fungere motsatt, som en slags ventil, sier psykologspesialist Pål Grøndahl som blant annet jobber med fagfeltene overgrep mot barn og pedofili.

Grøndahl vil gå eksperimentelt til verks for å undersøke om denne «ventilen» eventuelt kan brukes til å lufte ut forbudte lyster. Stikk imot politiets overbevisning.

55 suspekte dukker

Siden Kripos slo alarm om innførsel av mistenkelig små sexdukker til Norge i 2017, har de fått melding om totalt 55 dukker som kan være ulovlige.

I tillegg til lav kroppshøyde, er noen av dukkene flatbrystede og iført barneklær. Politiet mener disse dukkene bryter med straffelovens paragraf 311 om seksualisering av barn, og kan gi bot eller fengsel i opptil tre år.

Argumentet er at gummikroppene kan stimulere til overgrep i den virkelige verdenen.

- Personer som har lett tilgang til overgrepsmateriale begår også seksuelle overgrep, viser selvrapporteringsstudier. Kripos er særlig bekymret for dem som bestiller slike dukker og har begått overgrep tidligere eller har tilgang til barn i familie, gjennom arbeid eller verv, sier Emil Kofoed, leder av Kripos' seksjon for seksuallovbrudd.

EKSPERIMENTELL: De pedofile pasientene til psykologspesialist Pål Grøndahl ønsker å finne et annet utløp for seksualiteten sin, forteller han. Grøndahl mener at sexdukker kan gi dem et frirom. Foto: Bjørn Langsem
EKSPERIMENTELL: De pedofile pasientene til psykologspesialist Pål Grøndahl ønsker å finne et annet utløp for seksualiteten sin, forteller han. Grøndahl mener at sexdukker kan gi dem et frirom. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Denne frykten er ikke underbygget av forskning, mener Pål Grøndahl, som isteden lanserer et oppsiktsvekkende forslag: Å skrive ut sexdukker i barnestørrelse på resept til straffedømte pedofile, i kombinasjon med omfattende terapi.

Grøndahl ønsker å gjennomføre dette som et vitenskapelig eksperiment slik at fremtidige beslutninger kan fattes på et mer faglig forankret grunnlag.

- Så kan man følge dem over tid og se i strafferegisteret hvorvidt de begår nye overgrep. Jeg vil tro at det store flertallet holder seg til dukkene, sier han.

Vold og sex med sovende skolepiker

TYSK BORDELLMAMMA: Evelyn Schwartz er innehaver av sexdukkebordellet Bordoll, der Dagbladet nylig slapp inn som første norske medie.
TYSK BORDELLMAMMA: Evelyn Schwartz er innehaver av sexdukkebordellet Bordoll, der Dagbladet nylig slapp inn som første norske medie. Vis mer

I Dagbladets nylig publiserte reportasje fra innsiden av sexdukkebordellet Bordoll i Dortmund, Tyskland, framkommer det at kundene får tilfredsstille seg med små kropper, ned mot EUs nedre tillate grense på 1,40 meter. Sexdukka Fannie, for eksempel, som har klær som ligner en skoleuniform og lukkede øyne.

At det kan se ut som hun sover, eller kanskje er dopa, skremmer ikke kundene. Tvert i mot.

Fannie er en av bordellets mest etterspurte sexarbeidere og voksne menn tar henne i bruk oralt, vaginalt og analt for 800 kroner per time. Ifølge bordellmamma Evelyn Schwarz eksisterer fantasiene allerede i folks hoder. Bordellet gir en mulighet til å leve ut avvikende seksualitet i trygge omgivelser, uten at det går ut over andre, argumenterer hun.

Å slå dukkene er også lov på det tyske bordellet. Bare ikke med pisk, fordi det kan skade silikonhuden.

SOVENDE SKOLEJENTE: Fannie er en av de mest populære på det tyske sexdukkebordellet Bordoll. Hun er bare 1,40 meter høy men med like dype hull oralt, vaginalt og analt som sine mer fullvoksne kollegaer. Foto: Agnete Brun
SOVENDE SKOLEJENTE: Fannie er en av de mest populære på det tyske sexdukkebordellet Bordoll. Hun er bare 1,40 meter høy men med like dype hull oralt, vaginalt og analt som sine mer fullvoksne kollegaer. Foto: Agnete Brun Vis mer

- Om det er voldsfantasier eller pedofili... Det er bedre at de bruker dukker for å få tilfredsstilt seg enn at de stiller seg opp utenfor en barneskole, sier Schwartz i innsidereportasjen.

Lavere terskel?

Psykolog Peder Kjøs har skrevet om bruk av sexdukker i boka «Berøring». Han gir Grøndahl rett i at forskningsgrunnlaget om mulige overgrep hittil er tynt.

– Jeg kjenner i hvert fall ikke til vitenskapelige studier om dette. Men mennesker som dyrker en fantasi, kan få lavere terskel for å sette den ut i livet. Det vet vi, sier Kjøs.

Siden Bordoll i Tyskland slo dørene opp i 2017, omtrent samtidig som et lignende bordell i Barcelona, har fenomenet spredd seg til andre store europeiske byer som Paris, Torino, Helsinki, London og Wien, og til og med til lille Viby i Danmark.

Det danske dukkebordellet Doll House tar på sin side et aktivt standpunkt mot uakseptable lyster:

"Vi stræber efter at skabe et positivt image i det offentlige billede, og vi tillader ikke at der eksempelvis udøves vold på dukkerne, da det ville være i konflikt med vores vision for Doll House. Dukkerne skal simulere en autentisk sexoplevelse. Derfor mener vi, dukkerne skal behandles med respekt og værdighed, på lige fod med et menneske", heter det på hjemmesiden deres.

TYNT GRUNNLAG: Psykolog Peder Kjøs har ikke sett noen vitenskaplige studier som undersøker hvorvidt sexdukker kan trigge overgrep. Foto: Astrid Waller
TYNT GRUNNLAG: Psykolog Peder Kjøs har ikke sett noen vitenskaplige studier som undersøker hvorvidt sexdukker kan trigge overgrep. Foto: Astrid Waller Vis mer

Møtt med avsky

Kripos har ikke systematisk gjennomgått de norske sakene om import av barnesexdukker og har ikke tall for domfellelser, men sier at enkelte av de som er blitt siktet også har begått andre handlinger som styrker bekymringen for overgrep mot levende barn.

Mennesker med en pedofilidiagnose er vant til å bli møtt med avsky, påpeker Pål Grøndahl:

- Kanskje dukka kan gi dem et lite skyldfritt rom?, spør psykologspesialisten, og tilføyer at målet må være å finne fram til en alternativ seksualitet som ikke går ut over noen.

- Selv om du tror flertallet vil holde seg til dukkene, kan noen gå videre?

- Ja, samtidig som dukkene hindrer andre i å gjøre det. Dette er et komplekst spørsmål, understreker Grøndahl.

De nye sexarbeiderne som alltid holder kjeft og aldri sier nei.

Les saken

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer