- Vil gi penger til voldsofre

Tar du taxi i hovedstaden, blir du oppfordret til å legge tipsen på en bøsse. Den drepte drosjesjåføren Ulf Braathens navn skal leve videre. Det har hans nærmeste drosjekompiser bestemt i møte med Oslo Taxi i går. Pengene skal gå til voldsofre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avdødes kamerater, drosjesjåførene Henning Marsdal, Ragnar Myrbo, Rolf Nordrum og Bjørn Eriksen ønsker å engasjere hele Oslos befolkning i en debatt om den meningsløse gatevolden.

- Ved å ha bøsser som bærer Ulfs navn, blir det et utgangspunkt for oss å prate med passasjerene om volden som skjer i og utenfor drosja.

Det må en holdningsendring til hos folk, ikke sikkerhetstiltak som video og sperrevegg, mener de erfarne drosjesjåførene.
Til sammen har de fire nærmere 70 års fartstid i Oslos gater.

Ingen respekt

- Vi må tåle oppkast, pølsekasting, drittslenging, folk i psykisk ubalanse, våpengale mannfolk og rusete personer. Folk har ingen sperrer og ingen respekt lenger. Langt på vei fungerer vi som en søppelkasse for folks aggressivitet og misnøye, sier en oppgitt Ragnar Myrbo.

Drapet på vennen er bare dråpen som har fått begeret til å flyte over. Etter 28 år i yrket vurderer han å gi seg.

- For tjue år siden var det stort å være drosjeeier, i dag holder man kjeft om det. Risikoen for å bli et nytt voldsoffer er stor og fortjenesten liten. Jeg vet ikke om jeg orker mer, sier drosjeveteranen.

Den 20. saken

Ulf Braathens død blir stående som sak nummer 20 i Oslo Taxis statistikk over politianmeldt, grov vold. I hele fjor anmeldte sjåførene 17 grove voldssaker. Så langt i år er 600 såkalte episoder ikke politianmeldt.

- Disse episodene skjuler blant annet væpnet drosjeran, men sjåførene våger ofte ikke å anmelde av frykt for represalier. Mange ser heller ingen vits i å bruke to- tre timer av arbeidstida hos politiet, bare for noen uker seinere å få brev om at saken er henlagt, sier styreleder Wiggo Johansen i Oslo Taxi.

Han støtter initiativet som den dreptes fire drosjevenner har tatt til å snu det meningsløse til noe meningsfullt.

- Vi er enige om å opprette et minnefond i avdødes navn og pengene vil gå til voldsofre. Ulf Braathen var en meget avholdt kollega, gjennom 12 års virke som drosjesjåfør finnes det ikke en klage fra publikum på ham. Det sier sitt, understreker Wiggo Johansen.

Ordner begravelsen I går ble det bestemt at Oslo Taxi skal stå for begravelsen av den avholdte kollegaen. Tidspunkt og sted blir bestemt i dag. Avdødes liv som ungkar og enebarn, med begge foreldrene døde, gjorde at drosjekompisene var hans nærmeste.

- For en uke siden kom Bjørn og jeg hjem fra hjortejakt sammen med Ulf. Noen dager seinere er kameraten vår død, skutt mens han gjorde jobben sin. Det er ikke til å tro, sier Rolf Nordrum.