Vil gi politiet makt over mobilnettet

Justisdepartementet har sendt ut et høringsbrev om ny ekom- og politilov. Forslagene vil gi politiet anledning til selv å iverksette mobilregulerte soner og jamming av telefoner.

NYTT LOVVERK:Forslaget til et nytt lovverk vil tillate langt mer kontroll med mobilnettet fra politiet, uten at de behøver å spørre domstolene om lov. Her fra en fredsdemonstrasjon mot krig i Irak i 2003, der 60 000 mennesker demonstrerte i Oslo. Flyfoto over Karl Johan Stortinget. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet
NYTT LOVVERK:Forslaget til et nytt lovverk vil tillate langt mer kontroll med mobilnettet fra politiet, uten at de behøver å spørre domstolene om lov. Her fra en fredsdemonstrasjon mot krig i Irak i 2003, der 60 000 mennesker demonstrerte i Oslo. Flyfoto over Karl Johan Stortinget. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) I en høring om ny lovgivning foreslår Justis- og Samferdselsdepartementet store utvidelser av politiets mulighet til å blokkere mobil- og radiosignaler og sette opp falske basestasjoner for mobiltelefoner.

Departementene ledes av to Frp-statsråder, henholdsvis Anders Anundsen og Ketil Solvik Olsen.

Lovforslaget gjelder «mobilregulerte soner», geografiske områder der politiet kan ha full kontroll på det de ønsker av radio- og mobiltrafikk som går inn og ut av området.

Den teknologiske utviklingen de siste årene har gjort både blokkering og overvåking av signaler lettere, og utstyret billigere.

I dag er hovedregelen at en domstol skal godkjenne overvåking. I forslaget skal politimestere, og operasjonsleder ved behov, kunne avgjøre om overvåking eller blokkering av signaler skal igangsettes. Politiet behøver ikke ha konkrete mistenkte.

Vide fullmakter I høringsbrevet foreslås det to alternative lovendringer. Det ene et at politiet kan lage mobilregulerte soner i alle tilfeller der de vil forebygge eller etterforske lovbrudd på med strafferamme fra tre år og oppover. Departementet foreslår også at politiet kan ta i bruk virkemidlene i følgende scenarioer:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer