DYRT: Pål Andre Thronsen ble nektet støtte til bistandsadvokat, og har selv brukt flere hundre tusen kroner etter at datteren Pernille Marie Thronsen ble drept i Budapest i august. Nå kan det gå mot en lovendring som gir nordmenn den samme rett til bistandsadvokat ute som hjemme. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DYRT: Pål Andre Thronsen ble nektet støtte til bistandsadvokat, og har selv brukt flere hundre tusen kroner etter at datteren Pernille Marie Thronsen ble drept i Budapest i august. Nå kan det gå mot en lovendring som gir nordmenn den samme rett til bistandsadvokat ute som hjemme. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vil gi rett til bistands- advokat i utlandet

Utenriksdepartementet vil at nordmenn skal ha rett på bistandsadvokat også i utenlandske saker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I et brev med tittelen «Bistandsadvokat for ofre for voldskriminalitet i utlandet» , sendt fra Utenriksdepartementet (UD) til Justisdepartementet 5. oktober i år, understreker UD at også de norske borgere som utsettes for kriminelle handlinger i utlandet har behov for bistandsadvokat:

«I saker der norske borgere er utsatt for alvorlige straffbare handlinger i utlandet, ser utenrikstjenesten at ofrene eller ofrenes familie i Norge kan ha stort behov for en rådgiver med juridisk kompetanse», skriver UD.

Når man blir utsatt for en straffbar handling i Norge, har man rett på en bistandsadvokat til å som veileder igjennom rettsaparatet.

Denne retten gjelder imidlertid ikke om den straffbare handlingen har skjedd i utlandet.

Nå kan det gå mot en endring i dette regelverket, etter at UD ber Justisdepartementet vurdere ordningen i forbindelse med framleggelse av en ny stortingsmelding om konsulære saker.

Har brukt hundretusener I Dagbladet 1. desember fortalte Pål André Thronsen om de store kostnadene som har påløpt familien etter at datteren ble drept i Budapest i slutten av august. Han har betalt hundretusener av kroner fra egen lomme, og det før saken en gang har kommet i gang i rettssystemet.

- Det føles urettferdig at vi skal slite med pengene rundt dette på toppen av alt. At ei norsk jente som ikke engang har fått en parkeringsbot, ikke skal få hjelp selv om dette har skjedd i utlandet. Det er jo når ting skjer i utlandet at man trenger hjelp, sier Thronsen.

Familien hadde da fått begjæringen om støtte til bistandsadvokat avvist i to rettsinstanser.

«Bestemmelsen ikke gir hjemmel for å oppnevne bistandsadvokat for etterlatte etter norsk borger som er fornærmet ved straffbar handling i utlandet, når saken etterforskes og domstolbehandles i et annet land», het det i avslaget fra Borgarting Lagmannsrett.

Nå er Pål André Thronsen glad for at det kan gå mot en endring på ordningen:

- Det er veldig gode nyheter. Men det skulle bare mangle. Vi visste ikke om denne motstanden før vi sto midt i det, sier Thronsen til Dagbladet.

- Mangelfulle regler Advokat Karoline Henriksen, som bistår de pårørende etter Pernille Marie Thronsen,mener at en eventuell lovendring vil tette et hull i den norske lovgivningen:

- Min oppfatning at den norske ordningen er helt klart mangelfull. Ingenting skulle tilsi at norske borgere ikke skulle nyte godt av den samme ordningen bare fordi ting har skjedd i utlandet. Presset på de etterlatte er enormt i denne kaotiske fasen, og støtte til bistandsadvokat, bør dekkes, sier Henriksen.

Også i saker der nordmenn er anklaget for straffbare handlinger i utlandet, har retten til juridisk bistand vært ulikt praktisert.

Sprikende praksis I Bolivia-saken, fikk advokat Marius Dietrichson, som representerer Madeleine Alicia Rodriguez, innvilget reise til Bolivia. Advokat Frode Sulland, som overtok som forsverer for Stina Brendemo Hagen i september 2009, fikk ikke dekket reise til Bolivia.

Dietrichson mistet senere sin fullmakt etter at Sulland klaget over forskjellsbehandlingen.

Den tredje kokaintiltalte norske jenta (20) har ikke fått oppnevnt advokat på statens bekostning overhodet, til tross for at hun i sin søknad i november 2008 gjorde oppmerksom på at Madeleine Rodriguez hadde fått denne rettigheten. 

Tjostolv Moland og Joshua French som sitter fengslet i Kongo dømt for drap, har fått innvilget støtte til bistandsadvokat av fylkesmannen i  Akershus. 

Fylkesmannen ønsker ikke å oppgi hvor mye som er gitt til de to nordmennene grunnet taushetsplikt, men Dagbladet kjenner til at advokatfirmaet Furuholmen, som i bistår Moland og French i saken allerede i fjor høst hadde mottatt 400.000 kroner for arbeidet. Siden det har saken vært igjennom ytterligere to rettsinstanser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer