Vil gi rikingenes hemmelige bankdetaljer til Wikileaks

Lekker om rike skatteflyktninger til Wikileaks i London i morgen - onsdag blir han stilt for retten i Sveits.

VIL AVSLØRE DE RIKE: Rikingene bør skjelve når de ser denne mannen. Han vil i morgen gi Wikileaks detaljer om 2000 bankkontoer i den sveitsiske privatbanken Julius Bär. Foto: Jim Stem
VIL AVSLØRE DE RIKE: Rikingene bør skjelve når de ser denne mannen. Han vil i morgen gi Wikileaks detaljer om 2000 bankkontoer i den sveitsiske privatbanken Julius Bär. Foto: Jim StemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Detaljert informasjon om bankkontoene til over 2000 rike skatteflyktninger og organisasjoner vil bli gitt til Wikileaks i London i morgen, opplyser Rudolf Elmer til The Guardian.

Stilles for retten Elmer jobbet i syv år ved den sveitsiske privatbanken Julius Bär, og da han fikk nok tok han med seg hemmelige dokumenter fra bankens filial på Cayman Island, der han var driftssjef. Dokumentene skal angivelig bevise økonomisk kriminalitet og skatteunndragelse.

To dager etter han har levert dokumentene til Wikileaks i London i morgen, vil han dra hjem til Sveits for å bli stilt for retten etter at Julius Bär beskyldte ham for å stjele informasjon som ansatt i banken. Elmer sto også bak den første finanslekkasjen til Wikileaks.

- Jeg er den første varsleren som stilles for retten i Sveits. Jeg har ingen planer om å stikke av fra dette. Dette har blitt en viktig kamp, sa Elmer til Dagens Næringsliv for omtrent to uker siden.

«Formuende individer» Til The Guardian sier Elmer at både britiske og amerikanske personer og organisasjoner, i tillegg til rundt 40 politikere, skal være blant klientene som får sine kontodetaljer overlevert til Wikileaks på CD-plater i morgen.

Elmer understreker at de som vil få kontoopplysningene lekket kommer fra hele verden, og er «formuende individer» som bruker kontoene for å unngå å betale skatt.

- Det jeg innvender mot er ikke en bestemt bank, men et system av strukturer. Jeg har jobbet for andre store banker, og det eneste jeg er sikker på at bankene og banksjefene vet, er at pengene blir plassert der med skatteunndragelse eller hvitvasking som formål, sier Elmer.

NY BANKLEKKASJE: Wikileaks mottar i morgen en gavepakke av en lekkasje. Foto: AP Photo/Matt Dunham/Scanpix
NY BANKLEKKASJE: Wikileaks mottar i morgen en gavepakke av en lekkasje. Foto: AP Photo/Matt Dunham/Scanpix Vis mer