Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gi single skattelette

Det er dyrt å være enslig i Norge. Derfor vil Ap-kvinnene gi skattekutt til single.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Si din mening om forslaget!

  Skattekutt er et av forslagene som «singelutvalget» i Arbeiderpartiets kvinnebevegelse har kommet med.

  - Vi mener det er viktig å fokusere på denne gruppa. Mange sliter med å etablere seg alene. Jeg synes det er feil at folk over 30 år må flytte i kollektiv for å ha et sted å bo i storbyene, sier Karita Bekkemellem Orheim, som leder Ap's kvinnebevegelse.

  Bruker mer på bolig


  740000 mennesker lever alene i dag. Hver tredje husstand har bare én person. Og det er dyrt å være alene.

  Ifølge Statistisk sentralbyrå er enslige overrepresentert i lavinntektsgrupper. Og forbruksundersøkelser viser at de også bruker en større del av inntekten sin på bolig, innbo og bil enn for eksempel par.

  - Reingjøringshjelper og omsorgsarbeidere må ha råd til å bo i byene selv om de ikke bor sammen med noen, sier Bekkemellem Orheim.

  Skattefradrag enklest


  Bekkemellem Orheim mener skattefradrag vil være en av de enkleste måtene å hjelpe singelgruppa på.

  Dette foreslår «singel-utvalget»:

  1. At man jobber videre med en skattemodell der enslige enten får en egen skatteklasse (skatteklasse 3), eller at det blir innført særfradrag for enpersonshusholdninger.

  En skatteklasse 3 der man gir et halvt klassefradrag ekstra (ca. 15800 kroner), vil koste staten 3,3 milliarder kroner.

  2. En annen modell ser på muligheten for å innføre et halvt særfradrag på 9300 kroner for aleneboere.

  Det vil koste staten 1,9 milliarder kroner.

  3. At kommunene innfører avgiftssystemer der personer betaler etter forbruk, og at fastbeløpet blir så lite som mulig. Dette gjelder for eksempel vann og strøm.

  4. At Husbanken er mer fleksibel i bostøttesystemet.

  5. Å kutte ut gebyr for fastsetting av barnebidrag.

  6. Å gjøre ny vurdering av tallgrunnlaget i den nye bidragsmodellen.

  7. At handels- og servicestanden blir oppfordret til å tilby varer og tjenester som passer single.

  - Det er en av de tingene som er lettest å administrere. Et slikt tiltak har også ei kostnadsside, men jeg mener absolutt at det er verdt å se på en ordning med egen skatteklasse eller fradrag. Dette er noe vi vil gå videre med. Her er det for eksempel mulig å ha et forsøksprosjekt for å finne ut hvordan det slår ut, sier Bekkemellem Orheim.

  Bekkemellem Orheim vil foreslå tiltakene når programkomiteen i Ap begynner sitt arbeid, men understreker at dette må skje innenfor dagens totale skatteramme.

  Millionærproblem


  - Vårt mål er å skape en åpen og fordomsfri debatt. Endringene vil ikke komme over natta, men vi vet at det er mulig å endre ting litt etter litt. Vi er veldig åpne på at det kan være andre tiltak som er bedre. Men vi mener det er på tide å være konkrete, sier Bekkemellem Orheim til Dagbladet.

  - Men de enslige er vel ingen ensartet gruppe?

  - Nei, og det er et problem. Her har du alt fra millionæren på Majorstua til reingjøringshjelpen på Oslo øst. Derfor er det viktig å ha en fordelingsprofil på dette. Vårt mål er jo ikke at millionæren skal få skattefratrekk, men det må ikke føre til at vi ikke leiter etter grep for den gruppa vi er ute etter, sier Bekkemellem Orheim.

  Hun mener det er bra at samfunnet gir folk mulighet til å leve alene, og at regjeringen legger opp til et for snevert familiebegrep i familiemeldingen sin:

  - Vi er selvfølgelig glade for at folk finner hverandre. Men man må rg ha forståelse for at noen velger en annen livsform.

<!--BTEK0--> VIL HA DEBATT: Karita Bekkemellem Orheim.<!--/BTEK0-->