FAREN TIL ORDNINGEN: Venstres nestleder og finanspolitiske talsmann Terje Breivik smiler fra øre til øre over at engleinvestorer nå får skattefradrag. Foto: NTB Scanpix
FAREN TIL ORDNINGEN: Venstres nestleder og finanspolitiske talsmann Terje Breivik smiler fra øre til øre over at engleinvestorer nå får skattefradrag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Vil gi store skattefradrag til gründerinteresserte investorer

Fra i dag får investorer store skattefradrag når de investerer i oppstartsbedrifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansavisen: I fjor vedtok Stortinget å innføre skattefradrag for dem som investerer i startups. Det trer i kraft i dag, skriver Finansavisen.

Venstres nestleder og finanspolitiske talsmann Terje Breivik smiler fra øre til øre.

Siden 2010 har han vært pådriveren for å få til dette i Norge, og blir omtalt som selve pappaen til ordningen, selv om han har hatt både eget parti og høyre i ryggen.

- Mer lukrativt å investere

- Det handler om å få gründerselskaper gjennom dødens dal. Hele hensikten med ordningen er at det skal være mer lukrativt for private investorer å putte penger i startups enn i eiendom. Forhåpentlig vil flere velge dette alternativet for å skape arbeidsplasser. Dette handler også om dristrikspolitikk, sier Breivik og fortsetter;

- Et annet pluss, er jo at vi hovedsak snakker om kompetent kapital. Flere av de som vil investere i startups har kanskje gjort det før, eller vet i hvert fall hva de snakker om. Det øker jo sannsynligheten for at gründerne vil lykkes, sier Breivik.

Trenger risikovillig kapital

Bakgrunnen for at Stortinget i fjor vedtok å innføre skattefradrag for dem som investerer i startups skal være at Norge behøver risikovillig kapital, og frem til i dag har skatteincentiveen primært vært fordelaktige for investeringer i eiendom.

Mange mener dette ikke bidrar til den omstillingen norsk økonomi behøver.

En tilsvarende ordning har eksistert i Storbritannia siden 2012, og har gjort at flere bedrifter i oppstartsfasen har lykkes.

Flere økonomisaker:

Sportsgigant overbeviste - USA-børser steg

Pusher søppelaksje med huskapperen på Nesøya