Ut mot Anders Tegnell:

Vil gi Tegnells jobb til blekkspruten Paul

En ny undersøkelse viser rekordhøy tillit til Anders Tegnell og Folkhälsomyndigheten i Sverige. - Kan ikke være sant, tordner kommentator.

HØY TILLIT: En ny undersøkelse vitner om høy tillit til Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani / TT / Reuters / NTB
HØY TILLIT: En ny undersøkelse vitner om høy tillit til Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani / TT / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

I likhet med andre europeiske land har smitten i Sverige økt de siste ukene. Fredag ble det registrert rekordhøye 5990 coronatilfeller i Sverige, og 42 nye dødsfall ble registrert på ett døgn.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell og Folkhälsomyndighetens håndtering av pandemien - som i stor grad har vært basert på anbefalinger og frivillige tiltak - har vært omstridt i Sverige.

Rekordhøy tillit

En ny undersøkelse gjennomført av Dagens Nyheter / Ipsos viser imidlertid at det svenske folks tillit til Folkhälsomyndigheten stiger til rekordhøyder. Tilliten til Anders Tegnell stiger i samme fart.

Nå tar Alex Schulman, forfatter og kommentator i Expressen, et kraftig oppgjør med resultatene, og bestrider at de kan være korrekte, fordi «en myndighet med prognoser som stort sett har vært hundre prosent feil, får så høye troverdighetstall».

Schulman mener at Folkhälsomyndigheten og Tegnell har tatt feil mesteparten av tida, og at «med så mange feil kan du like gjerne lytte til hvem som helst».

«ORAKEL»: Det historiske øyeblikket da blekkspruten Paul korrekt utpeker Spania som framtidig vinner av fotball-VM 2010. Foto: Patrik Stollarz / AFP / NTB
«ORAKEL»: Det historiske øyeblikket da blekkspruten Paul korrekt utpeker Spania som framtidig vinner av fotball-VM 2010. Foto: Patrik Stollarz / AFP / NTB Vis mer

«De kunne ta inn blekkspruten som gjettet resultatene av verdensmesterskapet og la ham bestemme strategiene. Eller hvorfor ikke la horoskopet bestemme?»

Kommentatoren sikter til blekkspruten Paul, som korrekt forutså Spania som vinner av fotball-VM 2010, og fikk orakelstatus.

- Nesten uhyggelig

Han fortsetter tiraden:

«Det FHM (Folkhälsomyndigheten, red.anm.) har gjort den siste måneden, er faktisk nesten uhyggelig, hvordan de har klart å treffe feil så klinisk, så uten unntak, gang på gang. De har vært uten selvkritikk, gjort feil med en slik tyngde at det ble mistanke om at det lå et slags sinne i bunnen, som et rasende instinkt: Vi må ta feil for enhver pris». skriver Schulman.

I PODCAST: Barack Obama slakter Sveriges coronahåndtering i en podcasten ‹‹Pod save America››. Lyd: ‹‹Pod save America›› Vis mer

Han minnes dagene i april - da Folkhälsomyndighetens rådgiver Jonas Giesecke varslet at svenskene bare var uker unna flokkimmunitet - uten at det skjedde.

«(...) og en måned seinere kom de samme prognosene igjen, flokkimmunitet bare noen uker unna, og vi ble forvirret i håpet igjen, fordi vi følte at med den lovede flokkimmuniteten kan vi som nasjon endelig høste fruktene av en alvorlig vår, for vi er på den andre siden av pandemien nå (...)», skriver kommentatoren harmdirrende.

Kritisk til munnbind

Til forskjell fra andre europeiske land har Sverige holdt skoler, barer og restauranter åpne. Inntil nylig ble ikke folk uten symptomer sendt i karantene, ifølge Science, selv om andre i familien var smittet.

Statsepidemiolog Tegnell er fortsatt kritisk til bruk av munnbind.

«Land som bruker munnbind, er ikke de som gjør det best nå», sa han nylig han til Science, og advarte mot overdreven tro på munnbind.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer