Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gi utlendinger mindre trygd

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) sier at kontantstøtten vil bli kostnadsjustert så raskt som mulig.

TRYGDEKUTT: Arbeidsminister Robert Eriksson understreker at regjeringen ønsker å justere ned til trygdeutbetalingene til mottakere i andre land slik at den blir mer tilpasset levekostnadene i hjemlandet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TRYGDEKUTT: Arbeidsminister Robert Eriksson understreker at regjeringen ønsker å justere ned til trygdeutbetalingene til mottakere i andre land slik at den blir mer tilpasset levekostnadene i hjemlandet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen er sterk kritisk til regjeringens økning av kontantstøtten til 6.000 kroner måneden og frykter at det vil føre til trygdeeksport.

Slik reglene er i dag, kan kontantstøtten gå til familier som bor i andre land enn Norge.

En månedlig kontantstøtte på 6.000 kroner som gis til familier der en av foreldrene jobber i Norge, kan være en høy inntektskilde i andre land.

I Polen er for eksempel 6.000 kroner over det dobbelte av minstelønnen, skriver Dagens Næringsliv.

Arbeidsminister Robert Eriksson understreker nå at regjeringen ønsker å justere ned til trygdeutbetalingene til mottakere i andre land slik at den blir mer tilpasset levekostnadene i hjemlandet.

En kontantstøtte til en polsk familie kan dermed bli redusert fra 6.000 til rundt 2.200 kroner.

- Jeg vil bekjempe trygdeeksport og har bedt departementet jobbe så raskt som mulig for å finne ut hvordan vi kan kostnadsjustere kontantstøtte, barnetrygd og dagpenger, sier Eriksson til avisen.

Advokat og EØS-ekspert Thomas Nordby i advokatfirmaet Arntzen de Besche sier at han ikke skjønner hvorfor Norge har nølt så lenge med å innføre kostnadsjustering.

- Det er helt riktig at det skal være likebehandling i EØS av retten til kontantstøtte, men jeg mener det vil være fullt mulig at støtten kan indeksreguleres ut fra pris og kostnadsnivå i hvert enkelt land, mener han.

(NTB)