Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gifte seg - UDI nekter

Svein Tore og Tatjana venter barn sammen, og vil gifte seg. Men UDI vil sende den døve kvinnen til uvisse forhold - og trolig abort - i Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Tatjana Suturina (24) møtte Svein Tore Olsen (30) på en skole for døve i Ål for ett år siden. Tatjana skulle sendes ut av landet, men kjærligheten var sterkere enn hjemreisepålegget.

Nå ønsker kjærestene å gifte seg i Bergen. Utlendingsdirektoratet (UDI) nekter.

Tatjana kom til Norge uten papirene i orden. Hadde hun kommet på turistvisum, kunne de giftet seg. Da ville hun fått lovlig opphold uten problemer, etter vanlig praksis. Nå sier UDI at hun må dra tilbake til Russland for å søke visum. Det er det langt fra sikkert at hun vil få.

- Mord

- Sender de henne hjem, er det mord på det ufødte barnet, mener Svein Tore.

Hjemme sitter moren hennes i en 20 kvadratmeter stor leilighet med Tatjanas fire år gamle sønn. Hun kan ikke tegnspråk.

Som døv er det nærmest umulig for Tatjana å få seg jobb, og hun har ingen mulighet til å ta seg av det nye barnet. Hun hevder hun må ta abort om hun blir sendt ut av Norge.

Den 24 år gamle kvinnen forteller at hun flyktet fra en alkoholisert, voldelig ektefelle, og om svært vanskelige forhold som døv i hjemlandet.

Asylsøknaden hennes ble avslått, men hun har nå søkt om opphold på humanitært grunnlag. Saken ligger til behandling i UDI.

- En skam

- Denne saken gjør at jeg skammer meg over å være norsk, sier kapellan Tom S. Tomren i døvekirken i Bergen.

Han vil gjerne vie de to, og har engasjert seg sterkt i saken.

- Slik myndighetene oppfører seg i denne saken, får jeg lyst å lese sørgeliturgien på 17. mai. De kan umulig være klar over hvor spesielt det er for to døve å finne kjærligheten på denne måten. Det er et stort privilegium, sier Tomren.

Også parets advokat Knut Mannsåker betegner saksbehandlingen som en skandale.

- Dette er uforsvarlig av UDI. Her er det klart humanitære grunner å ta hensyn til, og også et ufødt barn, sier han.

STØRST AV ALT: Størst av alt er kjærligheten for Svein Tore og Tatjana. Men UDI er større. De vil sende gravide Tatjana tilbake til Russland. Kapellan Tom S. Tomren har engasjert seg sterkt i saken til det døve paret.