Riksadvokaten:

Vil gjenoppta Baneheia-dom

Riksadvokaten mener at det kan bevises at Jan Helge Andersen begikk drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia for 23 år siden. Nå kan det bli ny rettssak.

Riksadvokaten ber gjenopptakelseskommisjonen om å gjennåpne den frifinnende delen av Baneheia-dommen fra 2002. Bistandsadvokat Håkon Brækhus mener de etterlatte i Baneheia-saken nå må bite tenna sammen. Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dermed ber Riksadvokaten gjenopptakelseskommisjonen om å gjenåpne den frifinnende delen av Baneheia-dommen fra Agder lagmannsrett i 2002.

- Riksadvokaten har i dag framsatt begjæring til Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker om gjenåpning av straffesak mot Jan Helge Andersen, heter det i en pressemelding fra Riksadvokaten fredag formiddag.

En naturlig konsekvens av det er at påtalemyndigheten tar ut ny tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia 19. mai 2000, forutsatt at kommisjonen finner at vilkårene for gjenåpning er til stede.

Viggo Kristiansen frikjent

I 2001 ble Andersen frikjent for drapet på Sløgedal Paulsen, men dømt for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8). Han sonet ferdig dommen på 19 års fengsel i 2019.

Kameraten Viggo Kristiansen ble som kjent dømt for begge drapene til 21 års forvaring. Kristiansen har hele tiden stått fast ved at han er uskyldig, og 13. desember ble han til slutt frikjent etter at saken ble gjenopptatt.

- Begjæringen gjelder den del av Baneheia-saken Andersen ble frifunnet for ved Kristiansand byretts dom 1. juni 2001, det vil si drapet på Lena Sløgedal Paulsen. Riksadvokatens beslutning er i samsvar med innstilling fra Oslo statsadvokatembeter, står det i pressemeldingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer