Vil gjenoppta kaprersaken

Det første kommunalminister Erna Solberg gjorde da hun kom på jobb i går, var å sette departementets jurister i sving. Klarer de å finne feil i UDIs behandling av flykaprernes asylsøknad, ser hun en mulighet til å få saken på sitt bord - og de to kaprerne ut av Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Juristene er i ferd med å gå gjennom finjussen for å se om det er gjort feil under UDIs behandling, eller om det er andre åpninger i lovverket som gjør at saken kan gjenopptas, sier Solberg.

Solberg er klinkende klar på at UDI burde informert henne om asylsøknaden fra starten av. Fra departementet er budskapet ikke til å misforstå: UDI har utvist dårlig skjønn.

Solberg sier det er uakseptabelt at Norge nå kan bli oppfattet som et fristed for internasjonale forbrytere og flykaprere. Den problemstillingen synes hun det er trist ikke UDI har sett.

- Dette er resultatet av å fristille UDI fra politisk kontroll.

Politiske løsninger

Det er nemlig de politiske løsningene hun håper blir redningen, dersom asylsaken kan komme opp på nytt.

- I så spesielle saker som dette må vi også prøve å skape politiske løsninger, for eksempel ved diplomatisk kontakt med Russland eller Iran. Det er ikke godt nok å sitte på et kontor og si «ja» eller «nei» på bakgrunn av hvordan situasjonen er - her burde vi prøvd å gjøre det mulig.

- Du mener at UDI har fratatt Norge muligheten til å finne en slik løsning?

- Ja, det mener jeg.

Nordby sitter trygt

- Vil denne saken få noen konsekvenser for UDIs direktør, Trygve Nordby?

- Ikke det jeg kan se.

Men Solberg retter krass kritikk mot UDIs kontakt med omverdenen. I denne sammenhengen betyr dette blant annet Utenriksdepartementet og Kommunaldepartementet.

- De må begynne å kommunisere i større grad med dem som er i utenrikstjeneste og bruke informasjonen de sitter på. I dag er UDI for forsiktige, mener Solberg.

I tillegg mener hun UDI har kommunisert særdeles dårlig med hennes eget departements politiske ledelse.

- Jeg liker ikke å få slikt presentert for første gang fra pressen. UDI burde informert oss selv om de ikke har noen formell plikt til det.

UAKSEPTABELT: Erna Solberg sier det er uakseptabelt at Norge nå kan bli oppfattet som et fristed for internasjonale forbrytere og flykaprere.