Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gjenskape menneske-ansikt ut fra DNA

Kan hjelpe politiet i kriminalsaker.

UTVIKLING: Forskningen er fortsatt på et tidlig stadium, men det kan bli et svært nyttig verktøy i framtiden. Foto: Colourbox
UTVIKLING: Forskningen er fortsatt på et tidlig stadium, men det kan bli et svært nyttig verktøy i framtiden. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet vil i framtiden ha mulighet til å gjenskape en persons ansikt kun ved hjelp av DNA, skriver NewScientist.

Det vil kunne hjelpe politiet enormt i kriminalsaker der man har DNA fra en gjerningsmann, men ikke vet hvordan han eller hun ser ut.

Denne muligheten blir stadig en mer realistisk tanke etterhvert som teknologien utvikler seg.

Teknologien baserer seg spesielt på fem gener som bidrar til å forme ansiktet.

DNA-tester for å kunne slå fast en persons øyenfarge, hårfarge eller hudfarge er allerede tilgjengelig eller under utvikling.

- En start Forskere har nå gjort framskritt med tanke på ansikts-gjenskapning, men spretter ikke champagnen riktig enda.

- Det er en start. Men vi er fortsatt et stykke unna å kunne slå fast hvordan en persons ansikt ser ut, sier forsker Manfred Kayser ved Erasmus University Medical Center i Nederland til NewScientist.

Kayser og hans kollegaer analyserte DNA fra 10 000 personer i Europa. De undersøkte ni spesifikke ansikts-kjennemerker i en tredimensjonal MRI-scan. I tillegg analyserte de åtte kjennemerker ut fra portrettbilder av menneskene.

Små funn Men genene som ble gjenkjent og identifisert gir liten effekt med tanke på hvordan en persons ansikt utvikler seg.

Variabelen med mest effekt var genet som går under navnet «TP63». Dette bestemmer hvor stort mellomrommet er mellom øynene, men resultatet var relativt upresist.

Andre funn kunne si noe om avstanden mellom øynene og tuppen av nesen, hvor bredt ansiktet er og lengden på nesen.

Studien er publisert i journalen Plos Genetics.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media