Vil gjerne forklare

NEW YORK (Dagbladet): Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité krever at landbruksminister Lars Sponheim må å gi en skriftlig redegjørelse om boplikt-saken i Lillesand. - Jeg gjør det med glede, sier Venstre-politikeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Landbruksministeren er i New York på FN-konferanse om global forvaltning, og sier metropolen er eneste alternativ hvis han ikke skulle ha bolig i Ulvik.

- Dette er virkelig byen for en liberaler, stråler Sponheim. At Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité nå har kalt ham inn på teppet, bekymrer ham ikke.

- Komiteens behov for informasjon er helt greit. Det er min plikt å gjøre det. Og jeg gjør det med glede. Vi føler oss trygge på beslutningen, sier han.

Flere av kollegaene på Stortinget mener derimot Sponheims uttalelser er forvirrende.

- Når Sponheim nå plutselig sier at han er villig til å se på saken på nytt fordi den kanskje ikke er godt nok belyst, er det interessant. En sak som har vært til behandling i departementet flere ganger, bør da være godt nok belyst, sier Kjell Engebretsen (Ap).

Enighet om innsyn

Han tok opp saken på gårsdagens møte i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Samtlige medlemmer var enige om at det var på sin plass å få grundigere innsyn i saken.

- Jeg lurer på om det er kommet fram nye momenter, eller om statsråden bare utøver et annet skjønn enn sine forgjengere, sier Engebretsen.

Sponheim føler seg trygg på at saksbehandlingen har vært grundig.

Trygg jus

- Har du tenkt på å omgjøre Landbruksdepartementets avgjørelse om å omgå boplikten til Thomessen?

- Partitilknytningen til søkeren har ikke noe med avgjørelsen å gjøre. Som Dagbladet tidligere har skrevet er avgjørelsen tatt på et helt korrekt juridisk grunnlag, selv om jeg ikke hadde kjennskap til den. Men jeg står sjølsagt ansvarlig for beslutningen.

- Hvordan reagerer du på at Stortinget ikke føler seg bekvem med avgjørelsen?

- Jeg er glad for at Stortinget gir meg en anledning til å kunne forklare hva loven sier og hva som er saksbehandlingen.

  • Sponheim står fast på sitt «harry»-stempel av nordmenn som driver svenskehandel. - Det er jo «harry», sier han uten å blunke - før han går for å spise lunsj på den eksklusive restauranten Le Perigord. Ikke mye harry der...

Bopliktsaken

Landbruksdepartmentet ga overraskende grønt lys for at Venstre-mannen Henrik Thommessen kunne selge sin eiendom uten krav om at kjøper bosatt seg.

  • Som fritidseiendom ble den solgt for 9,8 millioner. Høyeste bud som helårsbolig lå ifølge Thommessen på to millioner.

    I ettertid har flere interessenter meldt seg for ordfører Odd Steindal. De har fortalt at Thommessen har avvist flere bud.

TALTE I FN: Lars Sponheim trives sammen med FNs ministre. - Når du kombinerer en landbruksminister og en Venstre-leder, så matcher du godt miljøvernministrer fra andre land, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer