Kvinnedagen

Vil gjøre 8. mars til fridag

SVs programkomité skiller lag på 22 punkter i forslaget til nytt partiprogram. Et mindretall vil gjøre kvinnedagen 8. mars til en offentlig høytidsdag.

KVINNEDAGEN: Et mindretall i SV vil gjøre 8. mars til en fridag. Her fra årets markering på Youngstorget i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB
KVINNEDAGEN: Et mindretall i SV vil gjøre 8. mars til en fridag. Her fra årets markering på Youngstorget i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Programforslaget ble lagt fram digitalt onsdag.

Utfasing av oljenæringen, vindkraft på land, utenlandskabler og likelønnstiltak er andre saker som splitter komiteen. Også i spørsmål om skatt, omsetning av rusmidler og foreldrepenger ser komiteen i ulike retninger.

Programkomiteen går derimot enstemmig inn for en ny abortlov, som gir kvinnen siste ord ut 22. svangerskapsuke.

Gratis tannsjekk for eldre

Programkomiteen vil også bygge ut velferdstilbudet med gratis helsetjeneste til fylte 25 år og innføre gratis sjekk av tenner for dem over 75 år.

Forslaget er delt inn i fem hovedbolker, nemlig ny grønn deal, arbeid, velferd og fordeling, demokrati og deltakelse, natur, transport og næring og internasjonal politikk.

SV har hamret løs på regjeringens skattepolitikk, som partiet mener har gått i helt feil retning siden 2013.

Partiet vil gå til valg neste høst på å øke skatten på formue, arv, utbytte og eiendom og senke den på arbeid.

«Inntektsskatten må gjøres mer progressiv med høyere skatt på høye inntekter, og lavere skatt på lave inntekter,» mener flertallet.

Formuesskatt

Komiteen vil også øke den mye omtalte formuesskatten og gjøre den mer progressiv, samt fjerne rabatten for aksjer og driftsmidler. SV vil tette skattehull som gjør det mulig å slippe unna formues- og selskapsskatt og innføre avgift på arv med et høyt bunnfradrag og nye trinn for ekstra stor arv.

Som kjent ble arveavgiften fjernet kort tid etter den borgerlige valgseieren i 2013.

SVs program for stortingsperioden 2021–2025 skal vedtas på landsmøtet i slutten av april.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer