Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gjøre det lettere å bli lege

De neste fem årene skal én av fem studenter på medisinstudiet ved Universitetet i Oslo komme inn på opptaksprøve i stedet for karaktersnitt.

MEDISIN: Poengkravet for å komme inn på medisinstudiet er skyhøyt. Nå skal det bli enklere å komme inn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MEDISIN: Poengkravet for å komme inn på medisinstudiet er skyhøyt. Nå skal det bli enklere å komme inn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne høsten måtte studentene som søkte seg inn på medisinstudiet ved Universitetet i Oslo ha 68,5 poeng for å komme inn. Selv med bare seksere på vitnemålet fra videregående skole, når man ikke opp. Det vil forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) endre på.

STATSRÅD: Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
STATSRÅD: Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

- Det er ikke nødvendigvis sånn at det er den siste desimalen i karaktersnittet som gjør deg mer egnet enn de andre som søker, sier Nybø til Dagbladet.

Fra og med neste høst, skal én av fem medisinstudenter ved UiO tas opp på bakgrunn av en egnethetstest i stedet for karakterer.

- Vi er veldig fornøyd, sier Ingrid Os, prodekan for medisinutdanningen ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet.

Skal bidra til mangfold

Det er UiO selv som har tatt initiativet til den nye testen, som blant annet skal måle problemløsing, resonneringsevne, argumentasjon og mellommenneskelig forståelse. I tillegg må studentene som kommer inn gjennom ordningen ha fem i karaktersnitt.

- Jeg har håp om at man får et bredere opptak og en mer mangfoldig studentgruppe, sier Nybø.

Hun trekker fram at med dagens krav er det mange som går i årevis på vent mens de samler poeng fra andre studier og tar opp fag fra videregående for å få nok poeng.

- Det er ikke bra samfunnsøkonomisk at de går i årevis før de får begynt på studiet, og heller ikke for den enkelte, sier Nybø.

Os mener situasjonen også kan bidra til å forsterke ulikhetene i hvem som kommer inn. Det er ikke alle som har mulighet til å bruke så mye tid på å kvalifisere seg.

- Men vil en egnethetstest løse problemet med at studenter går på vent når ikke antallet studieplasser øker?

- Vi satte ned et utvalg før sommeren blant annet for å se på muligheten for å øke antall studieplasser på medisin. Utvalget vil levere sin rapport i 2019, sier Nybø.

Uklar problemstilling

Leder Rannei Hosei i Norsk medisinstudentforening mener det er uklart hvilket problem den nye ordningen skal løse.

STUDENT: Rannei Hosei, leder for Norsk medisinstudentforening. Foto: Privat.
STUDENT: Rannei Hosei, leder for Norsk medisinstudentforening. Foto: Privat. Vis mer

- Vi har lite tro på at en egnethetstest vil føre til mer mangfold blant medisinstudentene. Vi har foreslått mer målrettede tiltak som vi vet har effekt, som kjønnskvotering for å få inn flere menn, sier Hosei til Dagbladet.

Hosei mener at karakterer fra videregående skole gir et mer pålitelig mål på det samme som testen er ment å kartlegge. Hun er også skeptisk til tanken om at personlige egenskaper skal telle mer enn karakterer.

- De egenskapene de ser etter i testen, er noe alle fremtidige leger må lære i løpet av studiet. Det er utdanningen som skal sørge for at nyutdannede leger kan utøve legeyrket på en god måte, sier hun.

Nybø er åpen for at det kan være negative aspekter ved den nye ordningen, men har tro på at ordningen vil gi positive resultater.

- Dette er helt nytt og veldig spennende. Vi vet at andre steder i verden bruker de andre kriterier i tillegg til karakterene, så her vil vi kunne høste noen erfaringe, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!