Vil ha avslag: SMB-rabatt må innføres i Norge, krever Richard Norland, Alf Ulven og fylkesleder René Rafshol i Østfold Høyre. Foto: Finansavisen
Vil ha avslag: SMB-rabatt må innføres i Norge, krever Richard Norland, Alf Ulven og fylkesleder René Rafshol i Østfold Høyre. Foto: FinansavisenVis mer

Vil gjøre det lettere å låne

Det viktigste tiltaket regjeringen kan gjøre for små ogmellomstore bedrifter, sier investor og Høyre-politiker Alf Ulven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Dette er en sak alle næringsdrivende burde være opptatt av. Ja, egentlige alle politikere i det hele tatt, sier Alf Ulven, investor og varaordfører i Aremark til Finansavisen.

- Får vi ikke endret på dette, går det feil vei med norsk næringsliv. Jeg skal love deg at det er bedrifter som må si nei til kontrakter fordi de ikke klarer å stille bankgaranti for leveransen. Det betyr at arbeidsplasser går tapt, sier Richard Norland, småbedriftseier og leder i Rygge Høyre.

I andre partier er det kanskje enerom for eldre eller sykehuslokalisering som engasjerer. Hos Østfold Høyre er det relativt tekniske innretninger på bankenes kapitalkrav som får blodet til å bruse.

Vil senke kapitalkravet «SMB-rabatt må innføres i Norge», heter forslaget til uttalelse som fylkeslaget har til behandling på Høyres landsmøte.

Rundt 1.000 deltagere er samlet på konferansen, som åpnet i går og pågår til søndag.

Forslaget tar til ordre for en reduksjon av kapitalkravet til bankene når de låner ut penger utlån til små og mellomstore bedrifter.

Rabatten er anslått å redusere kapitalkravet for lån til små og mellomstore bedrifter med rundt 24 prosent.

Regjeringen skal tidligere ha uttalt at de ikke ønsker å innføre rabatten i Norge. Ifølge Østfold Høyre har resten av Europa har innført rabatten.

- Klarer ikke skape ny næring - Problemet i dag er at bedriftene må avsette 100 prosent av utlånet til tap. SMB-rabatten innebærer at bankene ikke trenger å sette av så mye, sier Norland.

- Dagens regelverk innebærer at norske banker har strengere kapitalkrav enn våre handelspartnere. Det innebærer at bankene har mindre penger å låne ut.

- Du klarer ikke skape ny næring og nye arbeidsplasser uten tilgang på kapital, sier Alf Ulven. Ulven eier eiendomsselskapet Kristiania Eiendomsforvaltning, og har en formue som Kapital i høst verdsatte til 600 millioner kroner.


Flere nyheter: Krise for eiendomsmeglere
Flyktningkrisen sender boligprisen til værs
Verste uken på Wall Street siden februar