DOMFELTE UTLENDINGER SKAL UT :  Justisminister Knut Storberget (Ap) er allerede i forhandling med Latvia. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet.
DOMFELTE UTLENDINGER SKAL UT : Justisminister Knut Storberget (Ap) er allerede i forhandling med Latvia. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet.Vis mer

Vil gjøre det lettere å sende dømte ut av Norge

Justisminister Knut Storberget (Ap) vil at domfelte utlendinger skal sone i hjemlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Justisminister Knut Storberget (Ap) vil gjøre det lettere å sende domfelte utlendinger ut av Norge for å sone i hjemlandet. Konkrete forhandlinger med Latvia er nå i gang.

Tidligere i høst signerte Storberget en avtale om soningsoverføring med Romania. I dag varslet han i Stortinget at nye slike avtaler er på trappene.

- Jeg har tatt initiativ til å inngå bilaterale avtaler med noen sentrale stater som Norge overfører domfelte til. Dette gjelder først og fremst de tre baltiske landene, i tillegg til Romania, sa Storberget, og la til at forhandlingene med Latvia allerede er i gang.

Avtalene skal forplikte landene til å godta soningsoverføring, gi enklere saksbehandling og bedre vilkårene for uttransportering.

Fra før er det ifølge lovverket ikke anledning til å inngå avtaler med andre land som muliggjør tvangsoverføring, uten at det foreligger et rettskraftig utvisningsvedtak fra Norges side. Det liker Storberget dårlig.

- Det er uheldig, og jeg arbeider med en lovendring som skal utvide muligheten til å inngå slike avtaler. Utenlandske statsborgere som begår kriminelle handlinger i Norge, skal pågripes, pådømmes og utvises så raskt som mulig, sier justisministeren.

(NTB)