Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gjøre dommer gratis tilgjengelig

I dag må man betale flere tusen kroner.

DOMSTOL: Inngangspartiet til Oslo tingrett. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB Scanpix
DOMSTOL: Inngangspartiet til Oslo tingrett. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

I dag må man betale flere tusen kroner for å få tilgang på avsagte dommer fra norsk rettsvesen, men det kan nå endre seg.

I et intervju med Aftenposten, viderebrakt av Advokatbladet, opplyser Peter Frølich (H), nestleder i Stortingets justiskomité, at komiteen går inn for å gjøre tjenesten gratis for alle.

- For å vite hva som er rett og galt, må vi vite hvilke dommer som er avsagt. Alle norske borgere skal ha ubetinget rett til å vite hvilke dommer som er avsagt, sier Frølich.

Går forslaget igjennom, vil alle i framtida få tilgang på en digital tjeneste der alle dommer kan søkes opp, i anonymisert form. Også kjennelser, vedtak og andre beslutninger omfattes.

Frølich anslår at omleggingen ikke vil bli veldig dyr. Justiskomiteen foreslår å bruke 1,5 millioner kroner på tiltaket.

Høyre-politikeren sier han er inspirert av saken rundt Rettspraksis.no, et nettsted som hentet ut dommer fra Lovdata (myndighetenes offisielle side) og la dem gratis ut hos seg selv. Rettspraksis.no tapte saken.

- De tapte til slutt i Høyesterett, men vant mitt og veldig mange andres hjerter. Det var åpenbart prinsipielt riktig, sier justiskomiteens nestleder til Aftenposten.

INSPIRERT AV RETTSPRAKSIS.NO: Peter Frølich (H), justiskomiteens nestleder. Vidar Ruud / NTB Scanpix
INSPIRERT AV RETTSPRAKSIS.NO: Peter Frølich (H), justiskomiteens nestleder. Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media