India

Vil gjøre India plastfritt

Indias statsminister Narendra Modi tar opp kampen mot plastkrisa i landet.

STATSMINISTER: Indias statsminister Narenda Modi ønsker et plastfritt India. Foto: Prakash SINGH / AFP / NTB Scanpix
STATSMINISTER: Indias statsminister Narenda Modi ønsker et plastfritt India. Foto: Prakash SINGH / AFP / NTB ScanpixVis mer

- La oss gjøre India fri for engangsplast, sa Indias statsminister Narendra Modi, under talen han holdt på landets uavhengighetsdag i Delhi torsdag.

India har flere utfordringer knyttet til plastavfall, fra store mengder i drikkevannet, til enorme søppelfjell utenfor de store byene. Noe av dette kan skyldes at de fleste indiske byer ikke har systemer for avfallshåndtering, og at 70 prosent av plasten landet bruker bare blir kastet, melder CNN.

Statsministeren åpner nå opp for å ta de første stegene mot å fjerne engangsplast fra 2. oktober, og ønsker hjelp fra innbyggerne sine.

- Hvis du ser engangsplast hjemme eller på gata, så hjelp kommunen å rydde det opp, oppfordrer Modi.

Han ber også gründere, teknikere og folk som jobber innen industri, å finne måter å resirkulere plast på.

Statsministeren foreslår også at butikker selger tøyposer, og at kunder finner måter å redusere bruken av plast, skriver Times of India.

- Engangsplast er roten til flere av våre problemer, men løsningen må komme fra oss, slår han fast.

Bannlyser plastposer

Ønsket om å redusere bruken av plast begrenser seg ikke bare til India.

I slutten av mars ble det kjent at EU forbyr engangsplast som q-tips, sugerør, plastbestikk og andre engangsartikler av plast. Forbudet ventes å bli innført fra og med 2021.

Tyske myndigheter er også i gang med å forberede et forbud mot plastposer, melder nyhetsbyrået Reuters.

Klimaminister Svenja Schultze bekreftet søndag at hennes departement jobber med å forberede en lov, ettersom frivillige avtaler med næringslivet for å redusere bruken ikke har ført til ønskede resultater.

Målet er ifølge Schultze å få en slutt på «bruk og kast-samfunnet», men ministeren ga ingen klar tidslinje for når et eventuelt forbud vil bli innført, omtalte Dagbladet tidligere.

ENORME MENGDER: Årlig havner rundt 600 000 tonn «spøkelsesnett» i havene. Ifølge FN blir 380 000 marine pattedyr drept hvert år, som følge at de vikles inn og blir fanget i fiskenettene. Video: CNN. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Fjerner storfe

I kampen mot et bedre klima, er det ikke bare plast det dannes forbud mot.

Universitetet Goldsmiths i London har bannlyst storfekjøtt fra campus for å redusere klimautslippene sine.

Universitetet har et årlig karbonutslipp på rundt 3,7 millioner kilo, men håper å være karbonnøytrale innen 2025, meldte Dagbladet tidligere i august.

- Det er umulig å ignorere det økende globale kravet til organisasjoner om å ta ansvar for å stanse klimaforandringer, sier professor Frances Corner, leder ved Goldsmiths.

- Å erklære klimakrise kan ikke være tomme ord. Jeg tror vi står overfor et definerende øyeblikk i vår globale historie, og Goldsmiths står skulder til skulder med andre organisasjoner som er villig til å handle og kutte karbonutslipp, fortsetter hun.