Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gjøre juryordningen valgfri

Justisminister Storberget varsler dramatiske endringer i jurysystemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Justisdepartementet legger fram en plan som vil innebære dramatiske endringer i jurysystemet. Terskelen for hvilke saker som skal behandles med jury skal heves betraktelig, skriver Aftenposten. Årsaken til forslaget er at juryordningen er både dyr og ressurskrevende. Her er noen av forslagene til juryreformen:

• Tiltalte som har krav på jurybehandling skal få velge meddomsrett i stedet.

• Bare saker med påstand eller dom på minst fire års fengsel skal jurybehandles.

• Grove korrupsjonssaker skal ikke behandles med jury.

• Partene i rettssaker skal ikke lenger få nekte fire medlemmer som får delta i juryen.

• Ankesaker som bare har til hensikt å fastsette straffeutmåling skal avgjøres uten legfolk.

I tillegg til dette ønsker justisministeren at aktor skal få lov til å gi et bindende løfte om maksimalstraff i rettsaker. Aktor skal kunne love straffereduksjon for å sikre at flere tilstår, dette løftet skal også være bindende for domstolen.

Dette forslaget vil, dersom det blir gjennomført, gripe kraftig inn i domstolenes uavhengighet.

VARSLER ENDRING: Justisminister Knut Storberget vil ha dramatiske endringer i jurysystemet. Foto: TORBJØRN GRØNNING
VARSLER ENDRING: Justisminister Knut Storberget vil ha dramatiske endringer i jurysystemet. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

-Dyrt og ressurskrevende
- Bakgrunnen for forslaget er først og fremst at jury er en tids- og ressurskrevende behandlingsform. Å effektivisere straffeprosessen er noe av det viktigste vi kan gjøre, slik at veien fra forbrytelse til straffereaksjon er så kort som mulig. Dette er til det beste for både gjerningsmannen og offer, og viktigere enn at reaksjonen er streng, sier justisminister Knut Storberget til Aftenposten.

Justisministeren begrunner forslaget med at saksgangen i retssakene vil gå langt raskere enn i dag, og mener at ferske vitner husker bedre enn gamle vitner. Storberget uttrykker bekymring for omfanget straffeprosessen er ferd med å få i rettssystemet.

Forslaget skal nå sendes ut til høring.

image: Vil gjøre juryordningen valgfri