Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Vil gjøre Kirkenes til det nye internasjonale handelsknutepunktet

Barents-samarbeidet feirer 25 år i disse dager. Og tross stor-politiske stormer og kulde mellom Russland og Vesten, så holder man varmen her i nord.

OVER ALLE GRENSER: Ordføreren i Sør-Varanger Rune Rafaelsen vil sprenge grensene for hva som tidligere har vært ansett som mulig i Kirkenes og omland. Foto: Henning Lillegård
OVER ALLE GRENSER: Ordføreren i Sør-Varanger Rune Rafaelsen vil sprenge grensene for hva som tidligere har vært ansett som mulig i Kirkenes og omland. Foto: Henning Lillegård Vis mer

KIRKENES (Dagbladet): Den sakte gryende vår-sola farger Kirkenes diamant-hvit. Som et smykke ligger byen omgitt av snøkledte fjell som bader i lyset fra sola som er tilbake etter å ha vært i vinter-hi. Fjorden er rolig, som i stille respekt for anledningen, for å markere det underet som skjedde i disse trakter for 25 år siden. Visjonen om et regionalt samarbeid over grensene på nordkalotten var født og solgt inn.

Hodet trenger ikke stokk

Mange erfarne Russlands-kjennere mente det var uvirkelig at et regionalt samarbeid mellom Norge, Russland, Finland og Sverige skulle bygges for å sikre fred og stabilitet, og stimulere til handel og samarbeid.

Thorvald Stoltenberg var barnets far. Han lanserte ideen bare få måneder etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning, romjula 1991. Og han skrev under Kirkenes-erklæringen, som norsk utenriksminister, for 25 år siden.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

PLUSS TIL 1. AUGUST

HELGEKUPP

1 kr

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP PLUSS TIL 1. AUGUST

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

PLUSS TIL 1. AUGUST 1 kr Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) etter tilbudsperioden når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?