Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gjøre kupp på sengekanten

Den palestinske toppledelsen landet i går i Paris for å rydde opp i uklarheten om Yassir Arafats tilstand - og for å ta et oppgjør med hans kone Suha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA BY/PARIS (Dagbladet): De siste dagene har Suha nektet alle andre enn seg selv og legene å besøke hennes mann, Yassir Arafat.

Ifølge fransk lov er det Suha som bestemmer når Arafat skal erklæres død, og mye tyder på at franske myndigheter blir nødt til å gripe inn i maktkampen rundt Arafats sykeseng.

I dag skal Suha møte den franske utenriksministeren Michel Barnier og etter det Dagbladet erfarer foregår det allerede forhandlinger på høyeste politiske nivå.

Døende leder

-  Vi håper at vi nå får klarhet i vår presidents tilstand, sier den palestinske ministeren Saeb Erekat til Dagbladet. Den palestinske ledelsen i Ramallah frykter at de blir villedet av Arafats kone Suha. Verken Arafats nevø og PLOs representant i FN, Nasser al-Kidwa, eller hans stabssjef gjennom 25 år, Ramsi Khoury, har fått lov å se presidenten.

Uroen dette har skapt i den palestinske ledelsen er bakgrunnen for at fungerende PLO-leder Mahmoud Abbas, statsminister Ahmed Qurie, utenriksminister Nabil Shaath og leder av selvstyreparlamentet Rowhi Fattuh, reiste til Paris i går ettermiddag.

I dag møter de Frankrikes president Jacques Chirac, og vil om nødvendig tvinge seg til å få se sin døende president.

Den palestinske grunnloven krever at lederen i parlamentet tar over dersom presidenten dør. Loven trer også i kraft dersom presidenten mister evnen til å styre. Det siste ønsker ledelsen å finne ut av, forteller flere uavhengige kilder.

Konspirasjon

Suha Arafat skal i går ha nektet ledelsen å treffe Arafat. Hun sa dessuten at Arafats tilstand er bra og at han vil komme tilbake. Suha mener den palestinske ledelsen kommer til Paris for å erklære han død eller ikke i stand til å utføre sine funksjoner.

-  Dere må innse omfanget av denne konspirasjonen. Jeg sier dere, de prøver å begrave Arafat levende, skrek Suha Arafat i en samtale med fjernsynsstasjonen Al Jazeera i går morges.

De hun siktet til var Mahmoud Abbas, Ahmed Qurie og resten av den palestinske toppledelsen som nå har delt Arafats funksjoner seg imellom, og satt i verk planer Arafat forhindret inntil han ble syk for snart fire uker siden.

Uttalelsene har skapt et voldsomt raseri i den palestinske ledelsen.

-  Dette var svært uheldig og hun burde aldri ha sagt det. Arafat tilhører ikke bare henne, men hele det palestinske folk, sier Saeb Erekat.

Maktkamp

Bakgrunnen for Suhas utbrudd og strenge styring over hva som blir fortalt om hennes mann er etter det Dagbladet forstår både et spørsmål om makt og penger.

Suha Arafat har aldri vært noen sentral politisk figur for palestinerne, men frykter å bli satt helt til side når grunnlaget for hennes posisjon - Yassir Arafat - blir borte.

Det er også uro i det palestinske lederskapet for at det står andre palestinske politikere bak Suha. Et mål for den palestinske toppledelsen er derfor å finne ut, og eventuelt nøytralisere, politiske opponenter som muligens står bak Suha.

MAKTKAMP: Tilstanden til palestinernes leder Yassir Arafat er fortsatt ukjent. I mellomtida intensiveres maktkampen mellom hans hustru, Suha, og palestinske toppledere.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media