Oslo  20181113.
Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti gjennomfører nytt forhandlingsmøte om statsbudsjettet. KrF med Kjell Ingolf Ropstad og Hans Fredrik Grøvan t.v ankommer forhandlinger.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20181113. Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti gjennomfører nytt forhandlingsmøte om statsbudsjettet. KrF med Kjell Ingolf Ropstad og Hans Fredrik Grøvan t.v ankommer forhandlinger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Vil gjøre Linda Helleland arbeidsledig: Ropstad høyaktuell som ny likestillingsminister

KrF-tungvekteren er mer lunken til at partiet skal ta over bistandsfeltet. Det ventes at Erna Solberg presenterer de nye KrF-statsrådene på tirsdag.

KrF-ere som går med en statsråd i magen kikket i helgen spent på telefonen i håp om et gave fra oven i form av et anrop fra Erna Solberg.

De fleste vil likevel måtte avbryte akkurat dette svangerskapet tidlig: Det blir trangt om plassen ved kongens bord i Solbergs firepartiregjering. KrF får tre statsrådposter etter det Dagbladet forstår.

Det blir første gang siden 2005 at KrF er representert i regjering.

- Både Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad er kandidater, og så får vi ta en prosess på hvordan dette skal lande, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF) til Dagbladet.

Barnereform i fanget til Ropstad

KrF-kilder Dagbladet snakker med mener det er helt naturlig at partiet overtar barne- og likestillingsdepartementet (BLD) som Linda Hofstad Helleland (H) styrer i dag.

- Et departement skiller seg ut, det er barnedepartementet. Det er et viktig departement for oss, som det vil være godt for oss å lede, bekrefter Grøvan.

Da Ropstad presenterte regjeringsplattformen torsdag kveld la han stor vekt på barnereformen partiet fikk på plass i forhandlingene med Høyre, Frp og Venstre.

Dagbladets kilder antar at det er Ropstad som tar over Barne- og likestillingsdepartementet. DNs kilder forteller til avisa søndag kveld at det er nå også er avgjort at det blir slik at Ropstad tar over for Helleland.

KrF har blant annet fått gjennom en økning i barnetrygden med 7200 kroner for barn mellom null og seks år.

Bistandsaktuelt

For å gjøre plass til KrF må Høyre og Frp trolig gi avkall på minst én statsråd hver.

Da Venstre gikk inn i regjeringen i januar i fjor, opprettet man også en ny statsrådsjobb ved å dele Kunnskapsdepartementet i to. I denne andre runden regjeringsutvidelser er det mest aktuelt å flytte bistandsfeltet ut fra Utenriksdepartementet og gi KrF tømmene, får Dagbladet opplyst.

I så fall er nåværende utviklingsminister Nikolai Astrup (H) ferdig i regjering.

- Jeg synes vi har levert et godt resultat og god utgangspunkt for vår politikk. Det er viktig nå at vi ikke forsvinner inn i regjeringen, men virkelig kan stå fram med en politikk som kan samle partiet, mener Hans Fredrik Grøvan.

- Et bistandsdepartement er kanskje en mulighet?

- Det kan det være, men vi må ikke bare gjemme oss vekk på våre kjerneområder, men prøve å bredde oss litt ut.

Bredde

Mer bredde er det flere KrF-ere som støtter. Partiet er blitt tett knyttet opp til abort og familiepolitikk i høst. Kilder i partiet understreker behovet for et «tungt» tredje departement, og landbruksdepartementet nevnes særskilt hyppig.

- Landbruksdepartementet kan være strategisk klokt av oss. Det er viktig for KrF å profilere seg i distriktene. Bistand er viktig for KrF, men det er ikke et tungt departement, sier en sentral KrF-er og legger til:

- Vi må lære av Venstre, som har vært lite synlige selv om de styrer fagfelt tett på egen politikk, som klima og høyere utdanning. Det er viktig å vise bredden i politikken vår og samle partiet.

Usikker på Bollestad

Vebjørn Selbekk, redaktør i den kristne avisa Dagen, mener det er åpenbart at Ropstad skal inn i regjering, og antar nestlederen får jobben som barne- og likestillingsminister. Olaug Bollestad er han mer usikker på.

Han framholder Kunnskapsdepartementet, i tillegg til Landbruksdepartementet, som særlig aktuelt for KrF.