OPPREIST I STORMEN: Varaordfører Trine Lise Stårvik (28) i Stange kommune har mistet retten til å være sykepleier og jobben på sykehus. Hun kjemper videre for sitt politiske liv, inkludert plass på Stortinget neste høst. Foto: Stange kommune.
OPPREIST I STORMEN: Varaordfører Trine Lise Stårvik (28) i Stange kommune har mistet retten til å være sykepleier og jobben på sykehus. Hun kjemper videre for sitt politiske liv, inkludert plass på Stortinget neste høst. Foto: Stange kommune.Vis mer

- Vil gjøre opp for meg og komme på Stortinget, sier varaordfører Trine Lise (28) etter seksuelt forhold til eks-pasient

Fratatt retten til å være sykepleier. Utsatt for trusler og utpressing - men støtte fra alle leire etter politisk bombe i Hedmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Varaordfører Trine Lise Stårvik (28) for Arbeiderpartiet i Stange kommune kjemper videre for sin politiske karriere etter et par harde smeller privat og jobbmessig.

Gjennom Hamar Arbeiderblad ble det kjent at Helsetilsynet har fratatt henne autorisasjonen som sykepleier for å ha hatt sex med en pasient.

I november i fjor, noen uker etter at hun plutselig satt som varaordfører, valgte hun å si opp sykehusjobben på grunn av saken som Helsetilsynet nå karakteriserer som «uforsvarlig virksomhet, grov mangel på faglig innsikt og atferd som anses som uforenlig med yrkesutøvelsen».

- Dette betyr at du ikke lenger kan arbeide eller titulere deg som sykepleier, skriver Helsetilsynet i klartekst i sitt vedtak.

I mellomtiden har hun opplevd seg trakassert av personen som varslet om forholdet, og har følt seg presset for penger av pasienten hun hadde et seksuelt forhold til.

- Støtte fra alle leire

- Jeg har fått mange støtteerklæringer fra både familie, venner, bekjente, politikere fra alle leire og fra mennesker jeg ikke kjenner. Jeg opplever mye støtte fra partimedlemmer fra hele fylket, og er takknemlig for at så mange ønsker meg på stortingslista. Nå er det opp til nominasjonsmøtet å avgjøre, skriver Trine Lise Stårvik i en mail til Dagbladet etter å ha tenkt over om hun vil si noe om saken utover det hun har sagt til lokalavisa.

Den politiske kometen i Ap-bastionen Hedmark hadde annonsert før bomben smalt at hun kjemper for en plass på toppen av lista til stortingsvalget neste høst.

Ordføreren: - Ikke konsekvenser

- Jeg kan ikke tro at dette vil få noen konsekvens for nominasjonsprosessen i Hedmark Arbeiderparti, sier Stange-ordfører og partikollega Nils A. Røhne (67) til Dagbladet.

Han har kjent til varaordførerens situasjon utenom politikken «en stund».

- Jeg oppfatter dette som et forhold mellom henne og arbeidsgiver. Trine Lise er i veldig god stand til å håndtere dette personlig. Det vil ikke få noen konsekvenser for representasjonsoppgaver eller utøvelse av vervet som varaordfører, sier den rutinerte ordføreren til Dagbladet.

Av Helsetilsynets gjennomgang av autorisasjonssaken går det fram at sykepleieren ble kjent med den mannlige pasienten i 2014 på den akuttavdelingen hun jobbet.

Mannen var på avdelingen i 13 dager, og av sykehusjournalen går det fram at sykepleieren og pasienten var i profesjonell kontakt åtte ganger.

- Vil gjøre opp for meg

Det var først etter at mannen var flyttet til en annen avdeling at de to tok kontakt og innledet et forhold, som varte til et tidspunkt ut i 2015, ifølge Helsetilsynet.

- Jeg kommer ikke til å klage på avgjørelsen til Statens Helsetilsyn. Jeg vet at jeg har gjort noe galt, og jeg kommer til å ta konsekvensen av det. Jeg er opptatt av å gjøre opp for meg, skriver Trine Lise Stårvik i en mail til Dagbladet.

En person med tilgang til sykepleierens og pasientens mobilkommunikasjon, varslet to ganger om forholdet - den andre gangen med innholdet i sms-meldinger mellom de to.

Slik beskriver Helsetilsynet situasjonen i brevet om tilbaketrekking av autorisasjonen som sykepleier:

Trusler

«Etter at forholdet tok slutt skal pasienten ha kommet med fornærmende meldinger og trusler, og bedt om penger. Du beskriver at du har vært mye redd etter at forholdet ble avsluttet, både for pasienten og melder av tilsynssaken, som du føler truer med å skadeditt omdømme.»

Til Hamar Arbeiderblad sier Trine Lise Stårvik at det ikke var pasienten som er varsleren.

Om muligheten for å komme tilbake som sykepleier, skriver varaordføreren til Dagbladet:

- Jeg vil ikke søke om ny autorisasjon med det første, men utelukker ikke at jeg vil søke i framtida. Jeg trivdes godt som sykepleier, og kunne gjerne tenke meg å jobbe innenfor helse igjen. Men akkurat nå bruker jeg all tiden min på å være varaordfører og på å jobbe for å gjøre Stange til en enda bedre kommune.