Vil gjøre Putins bursdag til nasjonal høytidsdag

Russiske lovgivere vil ha en ny nasjonal høytidsdag på president Vladimir Putins bursdag, 7. oktober.

POPULÆR PÅ KRIM: Ruslands president Vladimir Putin på Krim 9. mai i år, etter annekteringen i mars. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Druzhinin, Presidential Press Service) Scanpix
POPULÆR PÅ KRIM: Ruslands president Vladimir Putin på Krim 9. mai i år, etter annekteringen i mars. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Druzhinin, Presidential Press Service) ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye offentlige høytidsdagen skal feire den russiske overtakelsen av Krim-halvøya fra Ukraina i mars i år. Det skjedde uten blodsutgytelse, og betraktes som en stor nasjonal triumf i Russland. Det var da Russland spilte ut Vesten og «tok tilbake» Krim på en måte som tok alle andre spillere på senga, er den russiske forståelsen av dette dramaet.

«Høflige menn i grønt» Sentralt i overtakelsen var russiske soldater og spesialsoldater uten kjennetegn som tok kontroll over sentrale byggninger. De ble støttet av en nasjonal milits av frivillige som var raskt og godt organisert. Soldatene uten kjennetegn ble i Russland kalt «de høflige mennene i grønt».

- Begrepet «de høflige mennene i grønt» har blitt kjennemerket på den russiske hæren, et nytt image av en moderne arme, sier mannen bak forslaget, Viktor Vodalatskij, parlamentariker fra Putins parti, Det forente Russland, ifølge avisa Moscow Times.

Den russiske annekteringen av Krim, og all den nasjonalistiske retorikken rundt dette, har økt Putins populartiet til et nivå der han har støtte fra mer enn 80 prosent av velgerne. I Russland betraktes Krim som russiske territorium som ved en byråkratisk glipp ble gitt til Ukraina i Sovjet-tida. Krim ble i sin tid erobret av den russiske kronen på slutten av 1700-tallet.

- Kjennemerket «de høflige mennene i grønt» ble populært etter Krim , og er et uttrykk for respekt, ikke bare for spesialstyrkene, men for alle de væpnede styrkene som presist, bestemt, og uten blodsutgytelser assisterte innbyggerne på Krim da de vendte tilbake til sitt historiske hjemland, sier Vodalatskij.

Mange høytidsdager Russland har fra før av ikke mindre enn to nasjonale høytidsdager som feirer de væpnede styrker. Det er 23. februar, som er hærens dag, og 9. mai, dagen for seieren over Hitler-Tyskland. I tillegg har Russland sin nasjonaldag 12. juni. En tredje nasjonale høytidsdag for å feire de væpnede styrker og patriotiske dyder vil være enestående i Europa.

Mens Krim ble annektert uten blodsutgytelser, har krigen i Øst-Ukraina krevd mer enn 300 liv. Det har vært flere rapporter om «høflige menn i grønt» også i Øst-Ukraina. Men Russland har hele tida hardnakket benektet at det har vært russiske soldater i Øst-Ukraina.

Noen av de mer høytflygende forslagene fra Putins politikere i nasjonalforsamlingen, Statsdumaen, har blitt vedtatt, mens noen har blitt skutt ned. Det er ikke klart om det vil skje med forslaget om å gjøre Putins bursdag til en nasjonal høytidsdag.