Vil gjøre sæd-nedfrysning gratis

En russisk advokat vil på vegne av menn som må ut i krigen, gjøre det gratis å fryse ned sæd.

MULIGHET: En slik løsning som Igor Trunov ønsker, vil bety at menn som dør i krigen, eller mister evnen til å formere seg, vil kunne sette barn til verden. Foto: AP / NTB
MULIGHET: En slik løsning som Igor Trunov ønsker, vil bety at menn som dør i krigen, eller mister evnen til å formere seg, vil kunne sette barn til verden. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Siden Russlands invasjon av Ukraina i februar har flere hundre tusen russere blitt mobilisert til krigen. Titusenvis har mistet livet.

Tidligere i høst kunngjorde president Vladimir Putin en «delvis mobilisering», som har sendt ytterligere 300 000 russiske menn ut i militærtjeneste. Siden da har tapene fortsatt å øke, skriver BBC.

Strømmet til klinikkene

Ifølge den britiske kringkasteren, som siterer avisa Fontanka i St. Petersburg, registrerte fertilitetsklinikker en økning av menn som henvendte seg til fertilitetsklinikker i dagene etter mobiliseringen. Årsaken skal være at flere menn ønsket å fryse sæd og utarbeide dokumenter som gir ektefellen tillatelse til å bruke den.

Nå sier den russiske advokaten Igor Trunov til det statlige nyhetsbyrået Tass, at helsedepartementet har svart på en apell om en gratis spermbank og endringer i den obligatoriske medisinske forsikringen.

Videre sier han at russiske soldater som har blitt kalt inn etter invasjonen, kan få muligheten til å fryse sæd gratis.

Se på muligheten

På Twitter skriver Trunov at Russian Union of Lawyers, foreningen han er leder for, søkte om dette på vegne av flere par hvor den ene parten er kalt ut til krigen.

Advokaten sier til BBC at foreningen må følge opp saken, og at helsedepartementet ikke har gitt et direkte svar på forespørselen.

Ifølge Trunov har de sagt at de vil se på muligheten for økonomisk støtte fra det føderale, når det kommer til lagring av sæd for mobiliserte innbyggere i perioden 2022-2024.

Andrej Ivanov som jobber ved sykehuset i Mariinskyj, sier til BBC at denne løsningen vil bety at menn som dør under invasjonen, eller mister evnen til å formere seg, fortsatt vil kunne sette barn til verden.

En klinikk i Moskva har imidlertid uttalt at de tviler på at en «kvote» for å lagre sæd vil være mulig, da alle «kvoter» for 2023 allerede er avtalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer