Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gjøre seg bedre forstått blant innvandrere

Politiet i Oslo skal oppsøke flere minoritetsungdommer uten at de har gjort noe galt. Målet er å unngå misforståelser.

IKKE STIGMATISERENDE: Politidirektør Ingelin Killengreen (i midten) tror ikke det vil bli tatt ille opp blant innvandrerungom at de blir stoppet av politiet selv om de ikke har gjort noe galt. Til høyre sitter politimester Arnstein Gjengedal. Til venstre politimester på Manglerud politistasjon, Gro Smedsrud. Foto: Krister Sørbø
IKKE STIGMATISERENDE: Politidirektør Ingelin Killengreen (i midten) tror ikke det vil bli tatt ille opp blant innvandrerungom at de blir stoppet av politiet selv om de ikke har gjort noe galt. Til høyre sitter politimester Arnstein Gjengedal. Til venstre politimester på Manglerud politistasjon, Gro Smedsrud. Foto: Krister Sørbø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) «Trygghet og tillit» er et nytt prosjekt lansert av politidirektor Ingelin Killengreen.

Dette går ut på å gi politiet bedre kunnskap om - og kontakt med - minoritetsbefolkningen.

- I et drøyt halvår har fire politidistrikt og Politiets Utlendingsenhet (PU) utviklet og satt ut i livet lokale tiltak for å få til en styrket dialog mellom politiet og minoritetsbefolkningen, sier Killengreen under pressekonferansen på Manglerud politistasjon i dag.

Politiet har lav tillit
Årsaken til dette er uavhengige forskningsrapporter som konkluderer med at politiet har lav tillit blant minoritetsungdom.

- Vi har en utfordring når det gjelder å forklare hva vi gjør, sier Killengreen, og henviser til en rapport fra NTNU.

I forbindelse med prosjektet har Manglerud politistasjon fått en egen sonebil som skal kjøre rundt og oppsøke ungdommer på gaten i Holmlia, hvor det er høy befolkningstetthet av innvandrere. Generelt i Oslo har en firedel av befolkningen minoritetsbakgrunn.

- Ikke stigmatiserende
- Vi tror ikke ungdommene kommer til å misforstå dette eller føle seg stigmatisert på noe vis selv om vi her henvender oss til minoritetsungdommer spesielt. Det er ikke noe feil i å forklare hva vi gjør og hvorfor vi gjør det. Vi vil fortelle dem noe om politiet som de ikke vet fra før, sier Ingelin Killengreen.

Hun legger til at det ikke er noen hemmelighet at unge menn med innvandrerbakgrunn er overrepresentert på kriminalstatistikken.

- Konflikter med ungdommen er ofte basert på misforståelser. Ved å henvende oss til dem uten at de har gjort noe galt - og når vi har tid til å prate - vil gjøre at de blir tryggere på politiet og får mer tillit til oss, sier politiførstebetjetn For Håkon Fegri på Manglerud politistasjon.

- Så langt det lar seg gjøre, vil vi la være å notere navn og adresse på ungdommene som vi snakker i forbindelse med prosjektet, slik vi vanligvis ellers ville gjort, sier Fegri.

Sonebilen er foreløpig kun på Manglerud politistasjon, og vil være bemannet når politiets vaktlister gjør dette mulig.

Løste konflikt med familie
En av episodene som prosjektet «Trygghet og tillit» så langt har oppklart, var da en hund stakk av fra et minoritetshjem på Manglerud.
Hunden løp ut i trafikken og skapte litt trøbbel. Politiet fikk fanget den igjen og tilbakeleverte den til familien.

- I den forbindelse sa vi at de måtte passe bedre på hunden sin, ellers ville den bli påkjørt og drept i trafikken. Da hørte barna i familien at vi ville drepe hunden hvis de ikke passet bedre på den. Vi fikk inn en klage på saken, og dro til familien og forklarte at politiet ikke kommer til å drepe hunden, forteller Fegri.

Skal evaluere
s
Som et ledd av prosjektet vil politiet også vurdere å åpne for at Politiets Utlendingsenhet skal kunne ta imot muntlige klager, og at prosessen med å klage skal bli enklere. Politiet ønsker også å ha dialogmøter for å styrke forståelsen, og vil teste ut et opplæringsmateriell som har fokus på bevisstgjøring og kommunikasjon.

- Det er stor variasjon i prosjektene, og de vil bli fortløpende evaluert. Høsten 2010 vil vi oppsummere og konkludere med hvilke metoder som viser seg å være best egnet til å bruke i resten av politietaten, sier prosjektleder Hege Gro Høiland fra Politidirektoratet.

PRATER MED UNGDOMMEN: Politiførstebetjent Tor Håkon Fegri (til venstre) på Manglerud politistasjon har gode erfaringer med å snakke med minoritetsungdom. I midten stasjonssjef Gro Smedsrud på Manglerud politistasjon og til venstre politidirektør Ingelin Killengreen. Foto: Krister Sørbø
PRATER MED UNGDOMMEN: Politiførstebetjent Tor Håkon Fegri (til venstre) på Manglerud politistasjon har gode erfaringer med å snakke med minoritetsungdom. I midten stasjonssjef Gro Smedsrud på Manglerud politistasjon og til venstre politidirektør Ingelin Killengreen. Foto: Krister Sørbø Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling