Sex-arbeidernes skjulte verden

Vil gjøre sexkjøp lov igjen

Norge straffet 61 personer for kjøp av sex i fjor. Sverige straffet 1070 samme år, viser tall Dagbladet har innhentet.

SEXSALG I STAVANGER: To øst-europeiske kvinner selger sex fra en leilighet i Stavanger. I Norge er det lov å selge sex, men siden 2009 har det vært forbudt å kjøpe sex. Dagbladet traff kvinnene i forbindelse med reportasjeserien «Sex-arbeidernes skjulte verden». Foto: Vegard Krüger / Dagbladet
SEXSALG I STAVANGER: To øst-europeiske kvinner selger sex fra en leilighet i Stavanger. I Norge er det lov å selge sex, men siden 2009 har det vært forbudt å kjøpe sex. Dagbladet traff kvinnene i forbindelse med reportasjeserien «Sex-arbeidernes skjulte verden». Foto: Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Gransker
Sex-arbeidernes skjulte verden

Mandag framla Straffelovrådet en utredning der de blant annet foreslår å avkriminalisere sexkjøp. Det har vært forbudt i Norge siden 2009.

Svenskene går andre veien - og skjerpet i sommer straffen. Forbudet mot kjøp av seksuelle tjenester er både strengere og håndheves strengere i Sverige.

Justert for folketall har Sverige nesten ni ganger flere straffede etter sexkjøps-forbudet enn Norge.

Fra 2016 ble forsøk på kjøp av seksuelle tjenester avkriminalisert i Norge. Ifølge Riksadvokaten var det en utilsiktet konsekvens av ny straffelov. Endringen ble imidlertid stående.

Straffelovrådet, som nå altså foreslår avkriminalisering, sier følgende:

- Rådet har vurdert bestemmelsen i lys av utgangspunktene om seksuell selvbestemmelsesrett, og innspill rådet har mottatt. Rådets synspunkt er at bestemmelsen er vanskelig å forsvare ut fra utgangspunktet om frivillighet og rettsstatlige krav til straffelovgivningens utforming og avgrensing.

Ikke omstridt

Statsadvokat Thomas Ahlstrand i Göteborg forteller at sexkjøpsloven ikke er kontroversiell i Sverige, slik den er i Norge. Han sier:

- Vi har hatt forbud mot sexkjøp i mer enn 20 år her, og du finner nesten ingen som er imot. Det omtales som en viktig reform. Min erfaring er at dette er et bra redskap, en inngang til de større sakene, og det får ned prostitusjonen.

I Sverige er både kjøp og forsøk på kjøp av sex forbudt. Fra i sommer ble straffen også skjerpet, fra bot eller fengsel til fengsel som eneste alternativ.

- Sexkjøp inngang

Svenskene ser ut til å ha tatt konsekvensen av at menneskehandelssaker er vanskelige å bringe helt i mål, og at de ofte «kollapser» til halliksaker. De bruker jakten på sexkjøpere som inngang til hallik- og menneskehandelsaker.

Statsadvokat Thomas Ahlstrand i Sverige har ført flere halliksaker for retten. Han forteller at kamp mot hallikvirksomhet har vært en klar prioritering i Sverige:

- Det har vært en prioritering fra rikspolitisjefen. Det er avsatt noen små spesialgrupper som har vært veldig effektive. På større steder har det også vært en egen avdeling for etterforskning av menneskehandel og grov hallikvirksomhet, og da får man på kjøpet en rekke sexkjøp.

Kritisk

Lederen for Pro Sentret, Bjørg Norli, mener at både forbudet mot hallikvirksomhet og forbudet mot sexkjøp gjør sexarbeidernes situasjon vanskeligere og mer utrygg. Hun liker dårlig at personer som selger sex spanes på, når de i utgangspunktet driver lovlig.

Paradoksalt nok er det lov å selge sex, bare virksomheten ikke er organisert av flere. Samtidig er det forbudt å kjøpe sex.

- Jeg er glad for at politiet ikke prioriterer å ligge i buskene og jakte på sexkunder, sier Norli.

Pro Sentret markerte seg mot det norske sexkjøpforbudet da det ble foreslått. Loven trådte i kraft i 2009. At loven nå er foreslått opphevet, hilses med glede.

- Det er noe veldig mange som selger sex har ønsket seg i land tid, så det er en god ting at de hører på dem, sier Bjørg Norli.

Pro Sentret er et nasjonalt kompetansesenter og et tjenestetilbud til personer som har erfaring med å selge eller bytte seksuelle tjenester.

Andre paragrafer

«Strafferettslig vern av den seksuelle selvbestemmelsesretten» heter utredningen som straffelovrådet nå overleverte justisministeren. Rådet har gjennomgått hele kapitlet om seksuallovbrudd i straffeloven, med tanke på å sikre at retten til selv å bestemme hvem man vil ha sex med, vernes godt nok. Og det er dette vernet som rådet ikke får til å gå i hop med et forbud mot sexkjøp.

Utvalget påpeker at sexkjøp som foregår under tvang eller som innebærer utnyttelse av noen som befinner seg i spesielt sårbare situasjoner, også rammes av andre strafferettslige bestemmelser.

Artikkelserien er støttet av Fritt Ord og Dagbladets Stiftelse.

.

Tips oss!

Har du tips eller opplysninger om denne saken? Ta kontakt på sms, whatsapp, epost eller kryptert tips.

.

.

Gransker
Sex-arbeidernes skjulte verden

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer