Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gjøre snusboksen 26 kroner dyrere

Helse-ekspertene ber politikerne sette opp avgiftene med 70 prosent.

FORSLAG: Styreleder i paraplyorganisasjonen Tobakksfritt, Professor Tore Sanner, har bedt finanskomiteen på Stortinget øke avgiftene på tobakk, og særlig snus. FOTO: SCANPIX
FORSLAG: Styreleder i paraplyorganisasjonen Tobakksfritt, Professor Tore Sanner, har bedt finanskomiteen på Stortinget øke avgiftene på tobakk, og særlig snus. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no):Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2010 å øke de norske tobakksavgiftene med fem prosent.

Det mener den norske sammenslutningen Tobakksfritt er altfor lite. Legeforeningen, Norsk Sykepleierforbund og Nasjonalforeningen for folkehelsen er blant medlemmene i paraplyorganisasjonen.

Billigere å snuse
Spesielt mener organisasjonen at økningen i snusbruken må gis spesiell oppmerksomhet, og foreslår en ekstra avgiftsøkning.

- Det er omtrent halvparten så dyrt å snuse i dag, som det er å røyke. Derfor må avgiftene på snus økes. Vi foreslår at avgiftene økes fra regjeringens forslag på 82 kroner per 100 gram, til 140 kroner per 100 gram. Det vil medføre at det fortsatt blir 6-7 kroner billigere å snuse enn å røyke, men det bringer det opp til et rimeligere nivå, sier styreleder Tore Sanner i Tobakksfritt til Dagbladet.

Paraplyorganisasjonen ba i går Stortingets finanskomité om å ta initiativ for å øke avgiften på tobakksvarer unntatt snus og skrå med 10 prosent, og øke avgiften på snus med 70.7 prosent — som tilsvarer 26 kroner per boks løssnus (45g).

- Vi er veldig glade for at regjeringen allerede varsler en økning i avgiftene på mer enn prisstigningen, men vi mener en avgiftsøkning på fem prosent er for lite. Det betyr at en 20-pakning bare blir tre kroner og femti øre dyrere, sier Sanner.

Færre røyker
Styrelederen mener økte avgifter vil redusere bruken av tobakk og spesielt snus, og derfor vil være viktig for å redusere helseskadene fra tobakksbruk.Fra 1998 har nedgangen i andel røykere stupt. Mellom 1998 og 2008 gikk andelen som røyker daglig ned med hele 12 prosentpoeng — fra 33 til 21 prosent.

Tobakksfritt mener fortsatt bratt prisstigning er nødvendig for å hindre en økning igjen, og for å hindre fortsatt økning i antallet som snuser.

- Vi vet at prisstigning er noe av det mest effektive for å redusere bruken av tobakk, sier styrelederen.

Positivt
Tore Sanner håper politikerne vil lytte.

- Jeg har inntrykk av at finanskomiteen var positive, men jeg vet også at de har mange andre hensyn å ta. Jeg håper de lytter til våre innspill, sier Tore Sanner til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling