Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tannhelse

Vil gjøre tannlegen billigere for over en million nordmenn

- Lommeboka skal ikke bestemme om du har råd til sunne tenner.

TANNHELSEREFORM: Opposisjonen vil øke støtten til tannhelsetjenesten betraktelig, etter at regjeringen i statsbudsjettet foreslo å kutte nesten 400 millioner. Foto: NTB Scanpix
TANNHELSEREFORM: Opposisjonen vil øke støtten til tannhelsetjenesten betraktelig, etter at regjeringen i statsbudsjettet foreslo å kutte nesten 400 millioner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rødt er kjent for å være rause når de legger fram sitt alternative statsbudsjett, denne høsten er intet unntak. I år ønsker de et krafttak for å opprette en statsfinansiert tannhelsetjeneste. Det melder FriFagbevegelse.

- Alle skjønner at det blir feil at lommeboka bestemmer om du har råd til sunne tenner eller ikke, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Den foreslåtte ordningen vil ha en prislapp på tre milliarder kroner, og vil innebære følgende:

  • Gratis tannhelsetjeneste for alle til og med året man fyller 25 år.
  • Egenandelstak for tannhelse på 2000 kroner for alle over 25 år, der 40 prosent av alle utgifter over dette skal refunderes.
  • Reversering av regjeringens kutt i tannhelsetjenesten. Det innebærer blant annet å holde fast ved støtten til tannregulering.

Kutter 380 millioner

I årets forslag til statsbudsjett er det lagt opp til store kutt i tannhelsetilbudet. Årets innsparinger er på omtrent 50 millioner kroner.

Det har fått flere enn Moxnes til å se rødt. Blant andre ordfører i Oslo, Marianne Borgen, som mener tannhelse er en tydelig målestokk på sosiale forskjeller. Innad i Oslo kommune ser man nemlig store skiller mellom øst og vest.

- Det er rart at vi har et så stort hull i vårt velferdssystem, sa Borgen på et frokostmøte om tannhelse i regi av odontologisk fakultet ved UiO i oktober.

Helseminister Bent Høie har stilt seg uforstående til kritikken. I oktober fortalte han til Dagbladet at vi så langt ikke har sett kutt, men derimot en betydelig vekst i folketrygdens utbetaling av stønad til tannbehandlinger etter regjeringsskiftet i 2013.

- Fra 2013 til 2017 økte utbetalingene med 481 millioner kroner. I tillegg har andre prioriterte formål blitt styrket med 114 millioner kroner fra 2014 til 2018.

Flere har stilt seg kritiske til dette, blant annet Arbeiderpartiets Tellef Inge Mørland og dekan ved odontologisk institutt ved Universitetet i Oslo, Pål Barkvoll, som mener taksten fra folketrygden til tannbehandling nærmest har stått på stedet hvil.

Vil ha tannhelsereform

En undersøkelse gjennomført av Opinion for FriFagbevegelse og Dagsavisen i oktober viste også at ni av ti nordmenn vil ha tannhelse inn i det offentlige helsetilbudet.

En av tre har utsatt eller droppet å dra til tannlegen av økonomiske årsaker.

- Tannhelsetilbudet er et stort hull i velferdsstaten, og det vil vi tette. Det gir ingen mening å forskjellsbehandle tennene og resten av kroppen. Derfor vil vi ha offentlig, skattefinansiert tannhelse til alle, og disse tiltakene er første steg på veien dit, sier Moxnes.

I likhet med Rødt har også SV ønsket en tannlegereform. Da de onsdag la fram sitt alternative budsjettforslag foreslo de et gratis tannhelsetilbud fram til fylte 20 år, og en betraktelig reduksjon av kostnadene fram til fylte 30. De ønsker også å gjeninnføre gratis helsesjekk for eldre over 75 år.

Arbeiderpartiets alternative budsjett kommer neste uke. De vil foreløpig ikke kommentere innholdet i det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!