Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brannfakkel på 25-årsdagen for Norges nei til EU

Vil gjøre Venstre til ja-parti

Høyre er Norges eneste klare ja-parti. Til våren kan Venstre følge etter.

EU: Partileder Trine Skei Grande får en ny intern EU-debatt i fanget. Venstre bør si et klart ja til EU i sitt nye program, mener Unge Venstre. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
EU: Partileder Trine Skei Grande får en ny intern EU-debatt i fanget. Venstre bør si et klart ja til EU i sitt nye program, mener Unge Venstre. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Det er uforståelig at Venstre ikke sier ja til norsk EU-medlemskap. Det er ingen andre liberale partier i Europa som deler vår tilnærming, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til Dagbladet.

JA TIL EU: Unge Venstre-leder Sondre Hansmark har tro på at Venstre neste år vil bli et ja-parti. Foto: Vidar Ruud \NTB Scanpix
JA TIL EU: Unge Venstre-leder Sondre Hansmark har tro på at Venstre neste år vil bli et ja-parti. Foto: Vidar Ruud \NTB Scanpix Vis mer

Han sitter i komiteen som lager utkast til nytt prinsipprogram for Venstre og er optimistisk. Ifølge Hansmark ligger forholdene til rette for at landets eldste parti på nytt endrer syn i en sak som i sin tid førte til at Venstre ble delt i to.

- Det er et flertall for EU i komiteen, men det er ikke så overraskende. På de siste fire landsmøtene har det vært et reelt flertall i salen. Men mange har stemt mot egen overbevisning fordi de mener det er feil tidspunkt å reise saken på. Det er jeg uenig i, sier Hansmark.

25-årsjubileum

At Unge Venstre-lederen velger å gå ut i Dagbladet med sitt syn nå, er ikke tilfeldig. Det er 25 år siden 28. november 1994 og Norges andre nei til norsk medlemskap i EU.

- Vi er det partiet på Stortinget som gjennomgående er mest positivt til internasjonalt samarbeid om viktige saker som klima, personvern, asyl- og sikkerhetspolitikk, sier Hansmark.

Komiteen skal legge fram sitt endelige utkast 6. januar, som landsmøtet i Venstre til våren skal ta stilling til. Her vil også brennbare politiske spørsmål som surrogati og aktiv dødshjelp bli drøftet, men EU-saken er ifølge Hansmark den som vil skape størst debatt i partiet.

- Saken har jo splittet Venstre før, og frontene har vært harde i mange år, sier han.

Folkeavstemning

Venstre-veteran og tidligere partileder Odd Einar Dørum sitter i samme komité som Hansmark. Han vil ikke kommentere den interne diskusjonen, men er åpen om at han selv er EU-motstander fremdeles.

- Den store og viktige debatten om Norges forhold til Europa nå, dreier seg om EØS-avtalen. Det er der slaget står. Partier i sterk framgang som Senterpartiet, Rødt og SV er alle intense motstandere av EØS. Det er den debatten vi må inn i, sier Dørum.

Han husker godt partisplittelsen etter EF-avstemningen i 1972 og gjenforeningen i 1988, da EU-tilhengerne i Det Liberale Folkepartiet trådte inn i moderpartiet Venstre igjen.

Siden da har Venstres holdning vært den at EU-spørsmålet skal avgjøres ved folkeavstemning. Men EU-saken har vært diskutert på flere landsmøter, ikke minst i 2005, 2009 og 2017, og stemmetallet har flere ganger vært svært jevnt.

Vil ha ny avstemming

Heller ikke Ap og MDG tar i sine programmer stilling til norsk EU-medlemskap, men sier spørsmålet skal avgjøres ved folkeavstemning.

I praksis innebærer dette at Høyre nå er alene om å være et klart ja-parti på Stortinget. Nei-partiene Rødt, SV og Sp nylig fikk følge av Fremskrittspartiet som klargjorde sitt nei-standpunkt i 2017.

- Jeg vil selvsagt også ha en folkeavstemning først og vil respektere utfallet av den. Men jeg mener Venstre må gå til en ny avstemming med en klar holdning om ja til norsk EU-medlemskap, sier Hansmark.

Han mener Venstre bør reise EU-debatten for alvor allerede i neste stortingsperiode.

- Også vår generasjon må kunne få ta stilling til et så viktig spørsmål, sier Hansmark, som selv ble født året etter EU-avstemningen i 1994.

- I koma

Når partinestor Dørum snakker om viktigheten av å hegne om EØS-avtalen, blir Hansmark lettere oppgitt.

FELLESFORBUNDET: Fellesforbundet sier ikke nei til EØS, etter at flertallsinnstillingen ble vedtatt med tydelig flertall. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- En ting jeg er lei av, er politikerne som sier de skal slå ring om EØS-avtalen. De vil bevare en avtale som gir oss økonomisk velstand og vekst, men ikke medvirkning og innflytelse i det viktigste internasjonale samarbeidet i Europa, sier han.

- Med EØS-avtalen ligger vi i koma i bagasjerommet framfor å være med og styre egen utvikling, sier Hansmark.

Unge Venstre-lederen merker seg at tidligere Sp-leder, «nei-dronninga» fra 1994, Anne Enger, i et intervju med NTB advarer om at en ny EU-kamp kan komme når som helst.

- Det har hun rett i. Og da må man også gidde å argumentere for norsk medlemskap, når det er dette man egentlig mener, sier han med klar adresse til egne partifeller i Venstre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media