Vil gjøre Verdal til senter for vindkraftindustri

Aker Solutions, Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) og en rekke andre samarbeidspartnere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Aker Solutions, Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) og en rekke andre samarbeidspartnere går sammen om å gjøre Verdal til base for produksjon av havvindmøller.

Planene for det som kalles en «nasjonal industriklynge for offshore vindmølleproduksjon» ble presentert på en pressekonferanse i Verdal torsdag.

Sentralt i samarbeidet er Aker Verdal AS, som allerede i 2007 fikk kontrakter på 13 stålunderstell til offshore vindturbiner til Tyskland og Frankrike. Aker Verdal er et datterselskap til Aker Solutions.

Store utbygginger

De øvrige partnerne, i tillegg til Aker Verdal og NTE, er turbinleverandøren ScanWind, bedriften Smart Motor, det statseide selskapet SIVA SF, testsenteret VIVA, Norwegian Centre for Offshore Wind Technology (NOWITECH) i Trondheim, Norwegian Centre for Offshore Wind Energy (NOWICOWE) i Bergen og LOG (Leverandørnett Olje og Gass), med cirka 400 medlemsbedrifter over hele landet.

I en pressemelding om samarbeidet blir det påpekt at store utbygginger av vindkraftproduksjon planlegges i Europa, både på land og til havs.

- Konkurransefortrinn

«Gjennom å trekke på Aker Verdals engineering, fabrikasjon og offshorekompetanse fra snart 40 år med leveranser til olje- og energi, samt ved å utnytte anlegget i Verdal med sin infrastruktur, kan norsk industri oppnå konkurransefortrinn i samarbeid med sterke aktører», heter det i pressemeldingen.

Selskapet Proneo i Verdal har fått oppdraget med å planlegge og utvikle samarbeidsprosjektet, den såkalte industriklyngen.

Aker Verdal ble i mars tildelt 10,4 millioner kroner i distriktsrettet tilskudd fra Innovasjon Norge for å utvikle ny industri basert på understell til offshore vindmøller. Innovasjon Norge offentliggjorde denne tildelingen 25. mars, omtalte tilskuddet som et stort løft for Innovasjon Norge, og stilte i utsikt at satsingen etter hvert kan føre til 250 arbeidsplasser i Aker Verdals regi.

(NTB)

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer