Corona og mutasjonene

Vil godkjenne mutantvaksiner i supertempo

Det amerikanske og europeiske legemiddelverket jobber fram nye retningslinjer for raskt å kunne godkjenne modifiserte vaksiner som virker mot nye, problematiske virusmutasjoner.

MUTASJON: Slik har det britiske viruset mutert. Video: Nucleus Medical Media. Direktør i Bioteknologirådet, Petter Frost. Reporter: Anton Lier. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fra det ukjente patogenet dukket opp i kinesiske Wuhan mot slutten av 2019, spredte coronaviruset seg raskt til store deler av verden og ble en pandemi som fremdeles herjer.

Til nå har viruset, som bærer navnet SARS-CoV-2, påført mer enn 115 millioner mennesker sykdommen covid-19. Over 2,5 millioner menneskeliv er gått tapt.

Det var derfor etterlengtet da de første coronavaksinene ble godkjent for bruk og vaksinering så smått kunne starte opp i juletider i fjor.

Nå rulles vaksiner ut over hele verden, i varierende tempo.

Frykt

Nye endringer i coronaviruset, såkalte mutasjoner, kan imidlertid by på problemer.

Allerede er det kjent at coronavaksinene som til nå er kommet på markedet ser ut til å gi litt mindre beskyttelse for den sør-afrikanske virusvarianten som er påvist menge steder i verden, også i Norge.

Foreløpig er det ingen krise.

Det ser heldigvis ut til at vaksinene gir relativt god beskyttelse for de virusmutasjonene som til nå har fått fotfeste og sprer seg rundt i verden, som de britiske-, brasilianske og sør-afrikanske variantene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer