Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil godta skriftlige svar fra Trump i Russland-etterforskningen

Hvordan skal president Donald Trump forklare seg for spesialetterforsker Robert Mueller? Svaret kan være: skriftlig.

FORHANDLER: Spesialetterforsker Robert Mueller forhandler med president Donald Trumps advokater om hvordan Trump skal forklare seg for ham. Foto: AP Photo / Andrew Harnik / NTB scanpix
FORHANDLER: Spesialetterforsker Robert Mueller forhandler med president Donald Trumps advokater om hvordan Trump skal forklare seg for ham. Foto: AP Photo / Andrew Harnik / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesialetterforsker Robert Mueller har siden i fjor sommer ledet etterforskningen for å undersøke om det var noen form for sammensvergelse mellom Trump-leiren og russiske myndigheter for å påvirke presidentvalget i 2016, og for å undersøke om det er skjedd noen forsøk på å hindre rettsvesenets arbeid med å håndtere den russiske innblandingen.

Et av de store spørsmålene er om og hvordan presidenten selv eventuelt skal forklare seg for Mueller.

Vil godta skriftlige svar

Det har flere ganger blitt rapportert at Trumps advokater, med tidligere New York-ordfører Rudy Giuliani i spissen, forhandler om vilkårene for et eventuelt avhør.

Og nå skriver både New York Times at spesialetterforsker Mueller er villig til å godta skriftlige svar fra president Trump.

Tilbudet skal ha kommet i et brev fra Muellers kontor, men foreløpig har ikke Trump-leiren besvart det.

Dette skal kunne gjelde den delen av etterforskningen som dreier seg om en mulig sammensvergelse, og ikke om presidenten har forsøkt å hindre rettsvesenets arbeid.

- Vi har en pågående dialog med kontoer til spesialetterforskeren, sier Trumps advokat Jay Sekulow.

Skeptiske advokater

Donald Trump har flere ganger sagt at han gjerne setter seg ned med Mueller, fordi det «finnes ingen sammensvergelse».

Presidenten er overbevist om at han kan få saken ut av verden ved å snakke med Mueller, fordi han er uskyldig.

Dette har Trumps advokater vært svært skeptiske til. I den nye boka til Watergate-journalisten, Bob Woodward, kommer det fram akkurat hvor bekymret Trumps tidligere advokat, John Dowd, var.

Dowd skal ha vært helt overbevist om at Trump ville komme til å begå mened om han lot seg avhøre av Mueller, noe han også skal ha fortalt Mueller om under et møte i mars i år.

- Jeg kommer ikke til å sitte der og la ham se ut som en idiot. Også kommer dere til å publisere transkripsjonen, for alt lekker i Washington, og folka på andre siden av havet kommer til å si: «Jeg sa han var en idiot. Jeg sa han var en helvetes treskalle. Hvorfor samarbeider vi med denne idioten», sa Dowd ha sagt under møtet.

Seinere skal Dowd ha forsøkt å overtale Trump til å ikke vitne for Mueller, men Trump ville ikke høre på advokaten sin.

- Jeg kommer til å være et godt vitne, skal Trump ha sagt.

- Du er ikke et godt vitne. Herr president, jeg er redd jeg ikke kan hjelpe deg, skal Dowd ha sagt, før han sa opp neste morgen.

«Felle»

For bare et par uker siden ga også Trump uttrykk for at han var skeptisk til å sette seg ned med Mueller.

I et intervju med Reuters ga Trump uttrykk for at han frykter Mueller kan bruke alt Trump sier imot ham om det ikke skulle stemme overens med andres uttalelser, som for eksempel FBI-direktør James Comeys.

- Så hvis jeg sier noe, og han (Comey) sier noe, og det er mitt ord mot hans, og han er bestevenner med Mueller, kan Mueller si «vel, jeg tror på Comey», og om jeg da likevel forteller sannheten, så gjør det meg til en løgner. Det er ikke bra, sa Trump.

Han omtalte også en eventuell forklaring til Mueller som en mulig «felle».

Trump er pent sagt ikke begeistret for Russland-etterforskning, som han gjentatte ganger har omtalt som en «heksejakt».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!