Vil granske bleiebruk

Sosialminister Guri Ingebrigtsen vil granske sjokkpåstandene om at eldre sykehjemspasienter i Haugesund må bruke skitne og våte bleier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingebrigtsen tok affære etter at sykepleier Tove Elise Haakonseth i går kveld sto fram på TV2 og fortalte om de omstridte sparetiltakene i kommunen. Tv-reportasjen vakte stor oppsikt, og utløste i går kveld hektisk aktivitet i Haugesund kommune og Sosialdepartementet.

Sykepleier Tove Elise Haakonseth sa i går kveld til Dagbladet at sykepleiere i Haugesund kommune med jevne mellomrom har blitt bedt om å spare på ressursene, blant annet ved å kutte ned på forbruk av bleier, undertøy og bandasjer.

Pålegg

Ifølge tv-reportasjen skal ansatte ved en rekke pleie- og sykehjem i Haugesund ha fått pålegg om at pasienter må regne med å bruke våte og brukte bleier fordi kommunen ikke har råd til nye. Pasientene skal heller ikke få skifte undertøy daglig, og bandasjer skal byttes sjeldnere i framtida.

Det er underskuddet i Haugesund kommune som har framtvunget sparetiltakene.

Haakonseth kunne imidlertid ikke gi konkrete eksempler på at eldre faktisk har måttet bruke våte eller skitne bleier.

- Det stemmer at vi har fått beskjed fra ledelsen om å få ned forbruket, eller bruke produktene med måte, som det heter. Første gang vi fikk beskjed om dette var for noen år siden. Etter det har vi flere ganger blitt anmodet om å kutte ned på forbruket av bleier og liknende utstyr, seinest i disse dager, sier Tove Elise Haakonseth.

Nekter ordre

Hun er sykepleier og hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Haugesund kommune, og nekter å følge instruksene fra kommunen.

Hun er opprørt over det hun betegner som manglende omsorgsfølelsen fra kommunen, men mener at de fleste som jobber i bransjen skifter på pasientene sine når det trengs.

- Vi legger fagligheten vår til grunn for dette, og handler på tvers av det administrasjonen sier dersom deres anmodninger ikke stemmer overens med våre etiske retningslinjer.

Ordfører i Haugesund kommune, Finn Martin Vallersnes, tviler på at utspillene har rot i virkeligheten, og sier at kommuneledelsen ikke har klart å finne ut hvor den omstridte bleieinstruksen i så fall skal ha kommet fra.

- Hvis dette er sant, er det er en form for pleie som vi tar sterkt avstand fra. Dette har ingen rot i vedtak eller instrukser i noen organer. Det er i hvert fall en standard vi ikke kan vedkjenne oss, sier han.

- Jeg vet ikke hvordan en slik instruks har kommet inn i systemet, men det er ikke slik man skal behandle eldre mennesker. Vi må gå dette etter i sømmene for å se nøyaktig hva som har skjedd, sier rådmann i Haugesund kommune, Bjørnar Lund.

Sjokkert statsråd

Sosialminister Guri Ingebrigtsen tok kontakt med Haugesund kommune for å få en forklaring umiddelbart etter at hun i går kveld ble informert om det sjokkerende nyhetsinnslaget på TV2.

- Jeg reagerte sterkt på innslaget. Med forbehold om at den informasjonen som er kommet fram er korrekt, er dette under enhver kritikk. Jeg vil ikke ha en eldreomsorg der brukerne opplever situasjoner som beskrevet i reportasjen på tv, sier Ingebrigtsen.

Hun tar i morgen kontakt med fylkeslegen for å få en tilstandsrapport fra de aktuelle sykehjemmene.

Pleie- og omsorgsavdelingen i Haugesund møtes i dag til krisemøte etter gårsdagens tv-sjokk.

- Jeg synes det er veldig positivt at sosialministeren går aktivt inn i slike saker. Det viser at hun engasjerer seg, også på detaljnivå, når vår kommune er i en så vanskelig situasjon, sier politisk leder for sektor for omsorg i Haugesund, Astrid Furumo (Ap), til Dagbladet.

Hun har flere ganger tidligere vært i kontakt med sosialministeren for å fortelle om pleiesituasjonen.

- Det er riktig at vi har bedt sykehjemmene om å spare, men vi har aldri gitt noen direktiver om at forbruksmateriell skal brukes flere ganger. Kvalitetssikring må ligge i bunnen, sier Furumo.

Også pleie- og omsorgslederne i Haugesund er i sjokk etter nyhetsinnslaget på TV2.

- Man skal være nøktern til bruk av forbruksmateriell generelt, men det er til enhver tid opp til avdelingsleder og fagansvarlig sykepleier å vurdere situasjonen for hver enkelt pasient, sier pleie- og omsorgsleder Trine Jacobsen i Haugesund Sør til Dagbladet.

<B>TAR AFFÆRE:</B> - Jeg reagerte sterkt på innslaget, sier sosialminister Guri Ingebrigtsen.