Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om at varslersak i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen granskes, etter Dagblad-saker

Vil granske brannvesen med ansvar for 50 000 innbyggere etter at Frode (48) slo alarm

Bes om å gjennomgå opplysninger fra 2010 til 2017. 

VARSLET TO GANGER: Frode Negård var hovedtillitsvalgt og brannmester på Elverum da han varslet. Nå skal det undersøkes hvorvidt varsleren og varslersaken ble håndtert etter loven. Foto: NIna Hansen / Dagbladet
VARSLET TO GANGER: Frode Negård var hovedtillitsvalgt og brannmester på Elverum da han varslet. Nå skal det undersøkes hvorvidt varsleren og varslersaken ble håndtert etter loven. Foto: NIna Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Elverum kommune har bedt om at en varslersak i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) granskes, etter at Frode Negård (48) varslet mot brannsjef Nils-Erik Haagenrud, for så å hevde å bli fryst ut av arbeidsgiveren.

I dag skal representanter for Elverum kommune møte i kontrollutvalget i kommunen, der saken skal drøftes.

Kontrollutvalget ønsker, på vegne av kommunestyret, å få rede på hva som er gjort for å beskytte varsleren, som for få måneder siden var både brannmester og hovedtillitsvalgt ved Elverum brannstasjon, en del av MHBR.

Etter varslingen har han ikke fått være med på utrykninger, og i dag er han 100 prosent sykemeldt som følge av situasjonen.

«Hvordan håndterte de saken?»

Negård mener brannsjefen, som har vært sjef siden 2001 og jobbet i brannvesenet i Elverum siden 1988, utviser en «ledelsesform som ikke er de ansatte verdig».

Den første gangen Negård varslet var i 2013. Da han på nytt varslet mot sjefen i 2016, opplevde han å bli fjernet fra stillingen sin.

Brannsjef Haagenrud ønsker ikke å kommentere opplysningene. Han har tidligere sagt til Dagbladet at han «er trygg på at beredskapen ikke er påvirket av noen arbeidskonflikt».

I saksdokumentene i forkant av møtet, ber Elverum kommune om at følgende undersøkes:

1. Hvordan har ansvarlig ledelse i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen håndtert dokumenterte henvendelser med påstander om kritikkverdige forhold/varsler fra ansatte i perioden 2010-2017?

2. Har Midt-Hedmark brann- og redningsvesens håndtering av henvendelsene under problemstilling 1) vært i tråd med gjeldende regelverk?

- Skadelig for selskapet

Det er Hedmark revisjon IKS som har fått i oppgave å foreslå hvordan en slik granskning kan gjennomføres. Etter hva Dagbladet forstår, har alle de ti eierkommunene - via sekretariatene - involvert seg i saken.

«Selskapets styre sier at de har full tillit til brannsjefen. Uansett om slike uttalelser/rykter er sanne eller ikke, er slike oppslag skadelig for selskapet, og det er derfor viktig at kontrollutvalgene i eierkommunene engasjerer seg i saken», har Torill Bakken i kontrollutvalget i Fjellregionen IKS skrevet i et brev til sin region.

Hun ber selskapet undersøke hvorvidt det er hold i påstandene om dårlig ledelse.

- Vi, som eierkommune av MHBR, har ikke hørt noe om varslingssaken annet enn det som har vært skrevet i Dagbladet. Det er ikke første gang det skjer, at media graver fram slikt, og det er vel og bra, men det er ikke slik informasjonen skal komme til oss. Det skal kunne fanges opp internt lenge før det kommer ut på den måten. Vi er opptatt av at varslersaker skal håndteres på riktig måte, sier hun til Dagbladet.

Hun ber om følgende:

  • Det må kartlegges hvor mange henvendelser som er gjort og hvor mange av disse som er dokumentert.
  • Det må vurderes om hver enkelt henvendelse til ansvarlig ledelse representerer en henvendelse med påstander om kritikkverdige forhold/varsel.
  • Det må undersøkes om MHBR har dokumentasjon for at henvendelsen om påståtte kritikkverdige forhold er registrert og arkivert.
  • MHBR må ha dokumentasjon for at henvendelsen om påståtte kritikkverdige forhold er håndtert.

Morten Alm Birkelid, daglig leder i Hedmark revisjon IKS, skal selv delta på møtet i dag. Han vil ikke kommentere saken før den er drøftet i utvalget.

- Nå avventer vi hva kontrollutvalget bestemmer seg for. Det er de som har hånden på rattet i forhold til veien videre, sier han.

I midten av mars fortalte Frode Negård og hans kollega, brannmann Petter Skjærmoen, Dagbladet om hvordan de mente røykdykkere kan ha blitt forsinket i arbeidet i en dødsbrann - fordi Negård hadde skal ha fått beskjed av brannsjef Haagenrud om at han ikke fikk være med på utrykninger.

Brannsjefen avviste påstandene, og ønsket ikke å kommentere saken ytterligere.

I innkallelsen til kontrollutvalg-møtet i dag, heter det at det er arbeidsgivers plikt til å påse at varslere blir tatt hånd om.

«Kontrollutvalget har registrert at det mars måned har vært flere omfattende artikler i Dagbladet som omtaler varslingssaker og håndtering av disse i Midt-Hedmark Brannn og redningsvesen IKS.»

- Bidra til ytringsfrihet

«Artiklene følger vedlagt. Kontrollutvalget kan ikke gå inn i det personalmessige i sakene, men kontrollutvalget kan undersøke om selskapet har etablert varslingsrutiner i tråd med Arbeidsmiljølovens bestemmelser, og at disse følges når varsler avgis, og at ansatte ikke blir gjenstand for gjengjeldelser dersom varsling er gitt.»

Det vises videre til arbeidsmiljølovens paragraf 2-4, 2-5 og 3-6s, som regulerer arbeidstakers rett til å varsle, vern mot gjengjeldelse og arbeidsgivers plikt til å legge til rette for varsling. Det oppfordres i loven til å varsle om kritikkverdige forhold på jobb.

I sakspapirene i forkant av dagens møte, heter det at det er opp til sjefen i selskapet å «sørge for åpenhet og god intern kommunikasjon i virksomheten»:

«Arbeidsgiver skal aktivt bidra til at ytringsfrihet og varsling blir en naturlig del av virksomhetens arbeidsmiljøarbeid. Arbeidsgiver skal, i tilknytning til det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet, utarbeide rutiner for intern varsling eller sette i verk andre tiltak som legger forholdene til rette for intern varsling om kritikkverdige forhold.

- Viktig å få klarhet

Lederen for kontrollutvalget sier at det er viktig å få rede på hva saken dreier seg om.

- Det ser ut som dette er noe som har holdt på i lang tid, og når dette er opplysninger som ikke kommer fram annet enn i Dagbladet, så er det viktig at vi får klarhet i om styret har gjort slik de er pålagt, i henhold til arbeidsmiljøloven, sier Torbjørn Bækkevold (Ap).

Styreleder Sven Inge Sunde i MHBR vil ikke kommentere dagens møte. Han uttrykker sin fulle støtte til brannsjef Haagenrud.

- Jeg har full tillit til brannsjefens håndtering av denne saken, sa han til Dagbladet tidligere denne uka.

- Eierkommunene har etterlyst svar på hva som foregår i MHBR?

- Jeg har ikke registrert den etterlysningen, sa Sunde.

- Ser at det skjer ting

Varsleren Frode Negård er glad saken nå skal vurderes av kontrollutvalget.

- Jeg ser at det skjer ting. Det er bra at eierskapet nå ser på saken. Det skremmer meg at styret sier til Dagbladet at de ikke har registrert at det som skjer i selskapet er av interesse for eierkommunene - like før det kalles inn til et møte der det kommer fram et ønske om at saken skal ettergås sju år tilbake i tid, sier han.

Han er spent på hvordan utvalget vil gå videre med saken.

- Jeg føler at styreleder ikke har håndtert saken i tråd med arbeidsmiljøloven. Styreleder gikk rett til brannsjefen med mine holdepunkter da jeg varslet. Jeg kan ikke tenke meg at det er sånn varslingssystemet fungerer, sier Negård.

Styreleder Sunde ønsker ikke å kommentere påstandene.

Tips?

Granskningen skal være ferdig innen 31.10.17, ifølge forslaget til Hedmark revisjon IKS.

MHBR ble etablert som et interkommunalt selskap 1. juli 2005. Selskapet er interkommunalt, og eid av ti kommuner; Våler, Elverum, Trysil, Engerdal, Stor-Elvdal, Alvdal, Rendalen, Tolga, Tynset og Folldal. De har et samlet ansvar for 50 000 innbyggere.

Har du tips eller innspill til saken? Kontakt Dagbladets journalist på tdo@dagbladet.no.