Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rapport:

Vil granske eldre Nav-dommer

Granskningsutvalget mener at man må sjekke om det foreligger flere feilaktige Nav-dommer, også før 2012.

LEVERT: Utvalgsleder Finn Arnesen overleverte rapporten. Vis mer

Utvalgsleder Finn Arnesen overleverte onsdag den første delen av granskningsrapporten om Nav-skandalen til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Utvalget konkluderer med at Nav-skandalen er reell ved at regelverket er blitt praktisert feil siden 2012. Utvalget ber også om at praksis fra før 2012 gjennomgås. Det innebærer at det kan foreligge feilaktige domfellelser og uriktige tilbakebetalingskrav også før 2012.

Tilbake til 1994

Utvalget slår enstemmig fast at EUs trygdeforordning ikke gir anledning til å avslå krav om kontantytelsene sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger bare fordi en bruker oppholder seg i et annet EØS-land.

LEVERT: Utvalgsleder Finn Arnesen overleverte rapporten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
LEVERT: Utvalgsleder Finn Arnesen overleverte rapporten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Utvalget har konkludert med at praksis før 2012 må gjennomgås. Dette er fordi krav om opphold i Norge er en restriksjon på den grunnleggende retten til fri bevegelse for arbeidstakere, framholder Arnesen.

Konklusjonen er at norsk praksis kan ha vært feilaktig helt fra EØS-avtalen ble innført i 1994.

Hvor mange som kan ha vært omfattet av en feilaktig praksis mellom 1994 og 2012 er ikke avklart. Men departementet opplyser til NTB at det var 16 anmeldelser fra 2008 til 2012 . Maksimalt ble ti personer domfelt i denne perioden.

Nødbrems

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier hovedkonklusjonen til utvalget er i tråd med hva regjeringen så langt har lagt til grunn i oppryddingsarbeidet.

RAPPORT: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen mottok i dag NAV-utvalgets første delrapport. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Det var riktig å trekke i nødbremsen i fjor høst. Navs opprydding fortsetter, tilbakebetalingene og tilbudet om fri rettshjelp til dem som er berørt av feilen, fortsetter, understreker han.

Røe Isaksen sier regjeringen ennå ikke har avgjort hvordan den skal gripe an arbeidet med å kartlegge hvor mange som eventuelt er blitt utsatt for feil i perioden 1994-2012.

Men dette blir neppe en jobb for granskingsutvalget, selv om den endelige rapporten først kommer i juni.

Dissens

En grunn til at man vet lite om omfanget fra perioden før 2012, er uenigheten i utvalget om reglene for fri bevegelse av tjenester. To av utvalgets medlemmer, inkludert leder Finn Arnesen, mener disse reglene skal komme til anvendelse. Men utvalgets flertall ser det annerledes.

Røe Isaksen sier det vil kunne bli nødvendig med en rettslig avklaring, som kan involvere Gjenopptakelseskommisjonen og EFTA-domstolen.

Innvendingene til tidligere høyesterettsdommer Karl Arne Utgård, som mener Navs tidligere praksis kan ha vært riktig, har utvalgsleder Arnesen følgende å si om:

- Det Utgård gjør, er at han tar fatt i en liten flik av problemkomplekset. Sånn sett kan man kanskje si at Utgård gjør en variant av den feil som den Nav har gjort, nemlig at de ser utelukkende på forordningen.

Arnesen viser til at EØS-avtalens generelle bestemmelser om retten til fri bevegelse også må tillegges vekt.

Hele Norges coronakart