LÆRERMOBBING: Ti prosent av spurte lærere i en stor internasjonal undersøkelse sier de har opplevd, eller kjenner kolleger som har opplevd å bli mobbet av elever på Facebook eller andre nettsamfunn. Nå vil Utdanningsforbundet selv granske nett-mobbing fra elever. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
LÆRERMOBBING: Ti prosent av spurte lærere i en stor internasjonal undersøkelse sier de har opplevd, eller kjenner kolleger som har opplevd å bli mobbet av elever på Facebook eller andre nettsamfunn. Nå vil Utdanningsforbundet selv granske nett-mobbing fra elever. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

Vil granske elevers mobbing av norske lærere

Ny internasjonal undersøkelse avdekker skremmende mobbetall mot lærere. Nå vil Utdanningsforbundet selv granske nett-mobbing fra elever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ti prosent av spurte lærere i en stor internasjonal undersøkelse sier de har opplevd, eller kjenner kolleger som har opplevd å bli mobbet av elever på Facebook eller andre nettsamfunn.

Det finnes ikke tilsvarende undersøkelser om mobbing i den norske skolen, men Utdanningsforbundet synes funnene er interessante. Derfor ønsker lærerorganisasjonen nå å gjennomføre mobbeundersøkelse blant sine medlemmer.

I Norton Online Family Report for 2011 avdekkes det at mobbing av lærere på sosiale medier er utbredt i online-generasjonen. Undersøkelsen er ikke gjort på norske lærere, men i Sverige og i Danmark, som er de to landene det er mest naturlig å sammenligne seg med, sier henholdsvis 10 og 14 prosent av lærerne at de har opplevd mobbing på sosiale medier.

Grov mobbing på nett Nestleder i utdanningsforbundet Ragnhild Lied, synes tallene fra undersøkelsen er oppsiktsvekkende.
- Om dette gjenspeiler virkeligheten også i Norge, er det alvorlig, sier hun, og forteller at utdanningsforbundet nå vil gjøre en tilsvarende undersøkelse blant sine medlemmer.

- Vi vet om flere grove tilfeller av mobbing av norske lærere på internett og sosiale medier, men kjenner lite til omfanget. Slike uthenginger er både krenkende og uakseptabelt, derfor er det viktig for oss å ha fokus på dette. Vi er opptatt av at lærere og skoler skaffer kunnskap om hva som foregår på internett, og hvordan uakseptable hendelser skal takles, sier hun.

Venn med elever I den internasjonale undersøkelsen som er utført av markeds og analysebyrået Strategy One sier 67 prosent av lærerne at de føler det er risikabelt å være venn med elever på sosiale nettverk.

Likevel er 25 prosent av lærerne fortsatt venn med sine elever på Facebook eller andre tilsvarende nettsteder.

Bare 24 prosent av lærerne sier at deres skole har et regelverk for hvordan lærere og elever får kommunisere med hverandre via sosiale nettverk.

ALVORLIG: - Om dette gjenspeiler virkeligheten også i Norge, er det alvorlig, sier nestleder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied, og forteller at utdanningsforbundet nå vil gjøre en tilsvarende undersøkelse blant sine medlemmer. Foto: Utdanningsforbundet
ALVORLIG: - Om dette gjenspeiler virkeligheten også i Norge, er det alvorlig, sier nestleder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied, og forteller at utdanningsforbundet nå vil gjøre en tilsvarende undersøkelse blant sine medlemmer. Foto: Utdanningsforbundet Vis mer

- Internett og sosiale medier presenterer lærere for nye utfordringer. Vi vil ikke forby våre medlemmer å være nettvenn med elevene, men det er viktig at den enkelte tenker gjennom hva dette innebærer. De som vil mobbe eller trakassere lærere har fått en utvidet arena og gjøre dette på, sier Ragnhild Lied.

Hatgrupper på Facebook Stian Lindbøl, leder for medietilsynets Trygg Bruk Senter, som jobber for trygg mediebruk for barn og unge, er overrasket over de høye tallene.

- Vi har sett slike høye mobbetall blant elever på nett, men i Norge er det ikke gjort tilsvarende undersøkelse på lærere. Om utdanningsforbundet nå ønsker å kartlegge dette, er det veldig bra. Strengt tatt burde det vel tas tak i på nasjonalt nivå også, sier Lindbøl.

- Vi er i dialog med norske skoler om denne problemstillingen. Blant annet har det vært hatgrupper mot enkeltlærere på Facebook, med tildels grov hets. For eksempel ble en lærer stemplet som pedofil på nettet. Slike insinuasjoner er selvfølgelig helt uakseptabelt å fremme på internett, sier Lindbøl