Vil granske krefttilfeller

Helseminister Ansgar Gabrielsen (H) åpner for å granske utslipp fra atomreaktorene på Kjeller på 1950 og 1960-tallet etter krefttilfeller blant folk som vokste opp i området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 1951 til 1967 gikk spillvann fra atomreaktoren rett ut i Nitelva, melder TV 2. Barn som bodde i nærheten av elva badet og lekte i området. Nå er det registrert en rekke krefttilfeller blant folk dem som vokste opp i området.

- Det første vi bør gjøre nå, er at Statens strålevern sammen med IFU (Industriell forskning og utvikling), prøver å bringe på det rene hva som skjedde på 50- og 60-tallet. Dernest synes jeg det er naturlig at kreftregisteret utreder grunnlaget for eventuelt å lage en ny undersøkelse av helsen til de menneskene som kan ha vært utsatt for denne strålingen, sier Ansgar Gabrielsen til TV 2.

Helseministeren mener granskingen er nødvendig først og fremst for å unngå en situasjon der det hefter stor usikkerhet omkring utslippene og hvilke innvirkninger de har hatt på folkehelsa.

- Det at vi har mange mennesker som føler frykt, er i seg selv en årsak nok til at vi bør gå inn i det, sier Gabrielsen.

(NTB)