Vil granske kvikksølvforgiftninger

100 tannlegeassistenter fikk syke og misdannede barn etter å ha jobbet med amalgam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter kveldens Brennpunkt-program på NRK1 om bruken av kvikksølv blant tannlegeassistenter lover arbeids- og sosialminister Bjarne Håkon Hanssen mer penger for å finne ut av sammenhengen mellom bruk av kvikksølv på tannlegekontorer og syke tannlegeassistenter og deres barn.


Over 400 tannlegeassistenter har tatt kontakt med NRK etter avsløringene, og 100 av dem har fått syke eller misdannede barn. Nå er de redd misdannelsene skyldes den uforsiktige bruken av kvikksølv på norske tannlegekontor før 1990.

Nei til gransking


Stortinget sa i sommer nei til å granske saken. I juli fikk likevel Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) en million kroner til en studie av tannlegeassistentene og barna deres.

Konklusjonen ble at det fantes ingen internasjonal forskning som underbygget en slik sammenheng.

Allerede da krevde de rødgrønne partiene på Stortinget en videre gransking, men fikk ikke flertall.

- Dersom en million kroner er for lite, så er jeg innstilt på å finne mer penger, sier Bjarne Håkon Hanssen til NRK i dag.

Det betyr at mange hundre norske tannlegeassistenter kan få svar på hvorfor de selv har fått skader og mange har fått skadde barn.

En av fire fjernet livmoren

En studie fra New Zealand av 43 tannlegeassistenter viser at en fjerdedel av de ellers friske kvinnene måtte fjerne livmoren. Flere aborterte og hadde store problemer med å bli gravid.

I dag er det velkjent og veldokumentert at kvikksølv er farlig. Men på 60-tallet og flere tiår framover jobbet norske tannlegeassistenter daglig med det skadelige metallet. Kobberamalgam, som inneholdt 70 prosent kvikksølv, var i bruk hos norske tannleger fram til 1994.

På tannlegekontorene ble kvikksølvet kokt over åpen flamme og deretter knadd til i hendene. Svært mange av de som jobbet daglig med det giftige stoffet forteller om store plager i ettertid.

Dersom nye granskninger kan bevise en sammenheng mellom bruken av kvikksølv og amalgam og konkrete sykdomsskader, vil det kunne åpne for et ras av erstatningskrav.

Ingen norske tannlegeassistenter har så langt fått yrkesskadeerstatning for kvikksølvskader.

<B>TAR SAKEN: Arbeids- og sosialminister Bjarne Håkon Hanssen vil granske sammenhengen mellom bruk av kvikksølv og skader hos tannlegeassistenter og barna deres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer